Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-14

Tre heta områden inom hälsovård

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 1 2019.

Att en viss typ av terapi eller läkemedel är hett betyder inte att alla bolag inom området kommer att lyckas – långt ifrån. Därför är det bra att sprida sina risker och satsa på olika typer av preparat inom området.

Särläkemedel (orphan drugs)

Så kallade orphan drugs, särläkemedel, används för behandling av sällsynta sjukdomar. I EU gäller det sjukdomar som drabbar 5 personer eller färre av 10 000.

Att ett läkemedel får särläkemedelstatus innebär mindre omfattande studier och ökar statistiskt sett chansen för godkännande. Området för särläkemedel har de senaste åren haft en högre tillväxt än vanliga läkemedel, en trend som väntas hålla i sig.

Eftersom särläkemedel lyder under andra typer av regler än övriga läkemedel krävs en annan typ av kompetens. En kompetens som Sverige har gott om och Sverige ligger därför långt fram inom området menar Mattias Häggblom och lyfter fram två fördelar:

– Det finns en stor betalningsvilja samtidigt som det inte krävs lika mycket kapital, eftersom studierna inte behöver vara lika omfattande.

LÄS OCKSÅ: På jakt efter den heliga graalen: "Då ska vi vara lönsamt"

Exempel på bolag: Sobi, Calliditas Therapeutics är specialiserat på särläkemedel, men även börsraketerna Hansa Medical och Oncopeptides har fått särläkemedelsstatus beviljat.

Behandling av icke alkoholrelaterad fettlever (NAFLD/NASH)

Icke alkoholrelaterad fettlever orsakas av övervikt och är den vanligaste leversjukdomen i västvärlden. Ungefär 15 miljoner människor lider av sjukdomen i USA. I dagsläget finns ingen etablerad medicinsk behandling.

De flesta bolag som arbetar med denna typ av läkemedel finns i USA, men ett, Lundbaserade Neurovive Pharmaceutical, är svenskt och har en terapi i preklinisk fas.

MISSA INTE: Svenska medicinundret är tillbaka

Immunonkologi

Området har fått mycket uppmärksamhet på sistone, inte minst för att 2018 års nobelpristagare i medicin fick utmärkelsen för ”sina upptäckter av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer”.

I Sverige finns flera bolag som sysslar med immunterapi för cancerbehandling, exempelvis Alligator som har flera läkemedel i såväl klinisk som preklinisk fas. Investorägda Alligator sålde sin första läkemedelskandidat på licens 2015 och förväntas tack vare försäljningen ha tillräckligt med pengar för att bekosta studier flera år framåt.

Två andra exempel på svenska bolag inom immunonkologi är Immunicum, som utvecklar en lagerförd, alltså inte specialframtagen, cellbaserad behandling av cancer, och Immunovia, som jobbar med tidig diagnostik av den mycket dödliga cancern i bukspottkörteln.

Andra bolag som är specialiserade på immunonkologi är Active Biotech, Rhovac och Medivir.

SE ÄVEN: Så investerar du i hälsovård

FAKTA

Svensk hälsovård

Det nordiska hälsovårdsindexet har stigit med 325 procent sedan indexet startade 2010. Att jämföra med Stockholmsbörsen som under samma tid stigit med 224 procent.

Export av läkemedel och medicinteknik står för runt 8 procent av den totala svenska exporten och är den näst största nettoexportsektorn.

Den svenska hälsovårdsbranschen, alltså läkemedels-, bioteknik och medicinteknikbranschen sysselsätter fler svenskar än någonsin.

Källa: nasdaqomxnordic.com, swedenbio.se.

Skribent: Ellinor Beckett.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.