Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-20

TRELLEBORG: NÄRMSTA FRAMTIDEN VÄNTAS FORTSATT UTMANANDE - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den närmaste framtiden kommer fortsätta att vara utmanande och Trelleborg förväntar sig inte en skyndsam tillbakagång till normala marknadsförutsättningar.

Det skriver vd Peter Nilsson i delårsrapporten, och tillägger att gradvisa lättnader gällande restriktioner genomförts i "många" länder vilket är positiva nyheter, men det har å andra sidan lett till att nya fall av covid-19 dyker upp som gett upphov till återinförda restriktioner.

Osäkerheten kring efterfrågans utveckling under nästkommande kvartal är fortsatt betydande, framhåller bolaget i rapporten.

Trelleborg redovisade en omsättning på 7.689 miljoner kronor för det andra kvartalet, vilket var något högre än de 7.332 miljoner kronor som tolv analytiker i snitt hade väntat sig. Även det justerade rörelseresultat om 942 miljoner kronor var högre än väntade 650 miljoner.

"Det andra kvartalet kännetecknades av ett intensivt arbete för att bemöta alla direkta och indirekta effekter sprungna ur covid-19. Samtliga enheter inom koncernen genomförde lokala åtgärdsprogram som adresserar deras unika situation. Mot bakgrund av de speciella marknadsförutsättningarna var utvecklingen under kvartalet tillfredsställande, trots betydande tapp i organisk försäljning och resultatgenerering", skriver Peter Nilsson.

För affärsområdena Industrial Solutions och Sealing Solutions var marknadssituationen likartad, där organisk försäljning och resultat påverkades negativt i flertalet regioner av covid-19. Fler marknadssegment upplevde en "kraftig nedgång" i aktivitet vilket särskilt syntes inom flyg-och fordonsindustrierna. Inom flertalet regioner var försäljningen vikande, med en mer begränsad försäljningsnedgång i Asien. Med en god kostnadskontroll, flexibel struktur och riktade åtgärder begränsades volymbortfallets påverkan på resultatutvecklingen för båda affärsområdena, konstaterar vd:n i rapporten.

Inom affärsområdet Wheel Systems påverkades försäljningen av däck till OE-tillverkare av lantbruksmaskiner negativt av att flera kunder stängde sina produktionsanläggningar under ett par veckor, skriver Trelleborg men tillägger däremot att leveranser av lantbruksdäck till eftermarknaden utvecklades svagt positivt.

Den organiska försäljningen inom "Verksamheter under utveckling" minskade trots att offshore olja och gas fortsatte att utvecklas starkt, även om tillväxttakten för detta segment var lägre än under årets första kvartal. Övriga verksamheter påverkades av temporära fabriksstängningar orsakade av kunders produktionsstopp samt myndighetsbeslut, skriver Peter Nilsson.

Som en följd av covid-19 påverkades den organiska försäljningen på koncernnivå fortsatt under det andra kvartalet av den negativa marknadsutvecklingen, och uppgick till -19 procent. Väntat här bland analytikerna var ett snitt om -22,8 procent.

Aktien var en stund efter rapporten upp 5 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.