Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-10-26

Trots hårdare tider - småssparare mindre pessimistiska

wysiwyg_image

Bilden är en genrebild från Shutterstock 

I Avanzas senaste undersökning för det tredje kvartalet visar siffror att småsparare är mindre pessimistiska. 
 

Varje kvartal gör Demoskop på uppdrag av Avanza en undersökning där man tar tempen på privatpersoners utsikter för Stockholmsbörsen utveckling det kommande året. Den senaste undersökningen visar att efter det tredje kvartalets utgång så tror 17% av de 1000 personer som deltog i undersökningen att börsen kommer att stiga. Jämfört med föregående kvartal är nivån oförändrad. 

Något som däremot har minskat kraftigt är andelen som tror på fallande aktiekurser. 56% trodde i en tidigare undersökning att Stockholmsbörsen skulle falla - nu ligger siffran på 48%.  

I en kommentar säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, att framtidstron för börsen börjar ljusna bland privatpersoner, trots det faktum att Q3 bjudit på två årslägsta både i juli och september.  

“Om vi unnar oss lite finansiell vidskeplighet så har vi sett många vändningar i oktober. Det gäller it-kraschen, finanskrisen och finans- och fastighetskrisen på 1990-talet. Detta gäller faktiskt även den amerikanska börsen – aktier är som bekant en vintersport”, fortsätter han. 

Nätbanken meddelar även att enligt undersökningen så planerar var tredje respondent att minska på sitt sparande, förmodligen på grund av hårdare tider för hushållen. Dock gläds Avanza över att majoriteten kommer att fortsätta att spara, något de menar är klok i rådande börsklimat. 

Författare Redaktionen