Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-26

Trots kraftig omsättningstillväxt sedan 2012 har inte aktien haft samma resa, men kan dagens årsstämma klargöra detta?

Denna dag var den riktiga sommarvärmen på plats men trots detta var ett antal hängivna aktieägare på plats på Börshuset i Malmö för att höra VD:n säger om framtiden utöver det redan sagts. Bolaget verkar ha gjort det mesta rätt både med tillväxt, resultat och fokusera på rätt områden till exempel ekologiska och växtbaserade livsmedel. Därtill har gjort smarta beslut som innefattar både omorganisation finansierat deras förvärv och fått stabila krediter men aktien står stilla, vad säger VD:n Peter Åsberg om detta? Svar kommer en stund först till dagen punkter.

Stämman startade kl 16:00 på utsatt tid och leddes av ordförande Ola Erici som har varit det sedan år 2012. De första punkterna avklarade i vanlig ordning fram till VD:n ordförande. Det ska noteras att 42 miljoner aktier var registrerade på stämman varav 7 miljoner poströster och alla anmälda var närvarade. Hursomhelst här är huvuddragen från anförandet där fokus på låg på 2019 och första kvartalet 2020:

  • Glada över tillväxten under 2019, där vi fortsätter att förvärva bolag och vi utökar våra varumärken även 2020. Våra prioriterade varumärken växte med 8,9% under föregående år.
  • Det är viktigt att förstå vår resa sedan 2012 och vi ser många förvärv att göra ute i Europa. Den genomlysning som vi gjorde 2017 såg identifierade vi runt 1 000 bolag som potentiella objekt.
  • Vi har ett fortsatt fokus på vår strategi där "Midsona Way" är grunden.
  • Vårt fokus mot ekologiska produkter gör att det står för 55–56 % av vår omsättning idag. 
  • Vi är glada för vårt förvärv av Alimentation Santé SAS under år 2019, där vi har ett tätt samarbete med dess ledning och är mycket nöjda. 
  • Även under Q1 2020 fortsatte vår tillväxt med både bra försäljning och resultat 
  • Trots covid-19 ökade så efterfrågan på de produkter vilket vi är glada över även om bunkringen hos konsumenterna påverkade positivt.  

Vid frågestunden var det ett antal frågor som kom från olika personer i publiken. Vi från Aktiespararna ville ha klarhet vad problem har varit med att inte aktiekursen inte tagit fart, har ni haft problem med kommunikationen till marknaden? VD:n sade att självklart är inte jag en aktieanalytiker, men vad jag tror som påverkade vår aktiekurs är att vårt tidigare tappade kund kontrakt påverkade. Hursomhelst så fortsätter vår resa och vi tror på vad vi gör inom bolaget.  

När anförande var slut gick punkterna snabbt igenom och två nya ledamöter valdes in; Heli Arantola (med erfarenhet från Scan och Fazer), Sandra Kottenhauer (Procter Gamble) utöver fyra för omval. Det är bra att bolaget tar kvinnor med gedigen erfarenhet påpekade vi från Aktiespararna som positivt. Därtill var vi även positiva till att bolaget hade presenterat resultaten i nuvarande incitamentprogram separat tidigare i april månad i år. Det vi inte höll med om var punkten bemyndigande, där begärde bolaget 20% utspädning av aktierna i deras förslag eftersom det var större detta år. Under år 2019 låg det endast på 10% i utspädning. Enligt ordförande Ola Erici så är anledningen deras offensiva förvärvsstrategi och vill ha snabba avslut när det är väl är dags förvärv. Förslaget gick igenom med 2/3 majoritet och därefter gick de övriga punkterna rätt snabbt innan denna eftermiddag var slut i Malmö Börshus.

Avslutningsvis ansåg möjligtvis åhörarna att var kanske bättre att vara ute i värmen än sitta i lokal, men lyckas nu bolaget vända aktiekursen uppåt, då var är denna tid välinvesterad för denna stämma.

Författare och bevakare: Joakim Sandström

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.