Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-21

Trots tidigare utmaningar så behåller ändå Phase Holographic VD hoppet uppe om framtiden

Enligt företagsinformationen så utvecklar detta lundabolag instrument och mjukvara för time-lapse cytometri. Dessa produkter används för kvantitativ långtidsanalys av levande cellers dynamik som särskilt är betydelse inom cancerforskning och vid behandling av inflammatoriska, samt autoimmuna sjukdomar.

Dagens årsstämma höll till denna tisdag i norra Lund och Trots Covid-19 så var det cirka 24 personer med bolagets ledning på plats med utrymme mellan varje stol. Micael Karlsson från advokatfirman Delphi ledde denna stämma där punkterna ej utmärkte sig utöver det vanliga. Den stora höjdpunkten på denna kväll var mer VD:n anförande om bolagets framtid framöver speciellt hur han ser kommande utmaningar tanke på Covid-19 och tuffare marknadsklimat. Det ovanliga idag var att Peter Egelberg hade VD presentation före stämman startade där fokus var på digitaliseringen. Här är huvuddragen under 40 min långa anförandet plus frågor inkluderat för de cirka 10 % röstberättigade på stämman.

  • Det största problemet är följande under denna pandemi är att inga mässor kan genomföras och kommer nog inte se ut på samma sätt framöver som gör att alla är drabbade.
  • Laboratorium är stängda för utomstående och allt svårare att sälja in produkt men det kan ju innebära att aktiviteter att labbforskning sker hemifrån betydligt mer i framtiden.  
  • Idag gör distributören gör allt arbete allt från in-försäljning till slut order, men det ändras framöver att till exempel vi tar över en del av detta arbete för att kunna öka försäljningen tack vare digitaliseringen.
  • Därtill kan göra mycket mer tillsammans med distributören, men på sikt kommer det att innebära att deras rabatter kommer att minska när vi tar över mer och mer som ligger på 40–50 procent idag.
  • Han nämnde också att idag görs mycket av försäljningen regionalt och inte lokalt, men det börjar förändras med digital marknadsföring och vi kan tävla på lika villkor nu med de stora aktörerna.
  • Vi tycker är kul att arbeta nu eftersom mer kan mätas och utvärderas. Peter nämnde filmen ”Money Ball” hur man kunde vinna med hjälp av statistik  
  • Vårt fokus kommer lika mot läkemedelsindustri och akademi samt breddningen mot stamceller.
  • Avslutnings har vi har ju breddat styrelsen med två kompetenta ledamöter Mattias Lundin (Cellavision) och Petter Björquist (VeriGraft) som är uppe på förslag på dagens stämma.

Därefter tog stämman runt kl. 17:45 där punkterna avhandlades i rask takt utan några större hinder under cirka 20 minuter. Från Aktiespararna sida hade vi ett antal frågor under denna kväll. Där den första var vilken effekten på omsättning tanke på nuvarande förutsättningar och de arbeten ni gör tanke på den digitaliseringen. Enligt VD kommer det att vara svårt ändå att göra affärer p.g.a. de hinder det finns på marknaden som Covid-19 påverkar, så mycket hänger på detta. När det gäller Asien ser det bättre ut när det gäller smittspridningen hur ser ni på detta? Jo, det är fortfarande svårt tanke deras begränsningar till exempel Hong Kong där blanda annat en av våra maskiner är inlåsta. Vi tror dock på Kina, Hong Kong och Taiwan på sikt när det släpper framöver.  Avslutningsvis skall det nämnas att revisorn Bengt Ekenberg från Mazars som gick igenom deras revision påpekade det har inte hänt så mycket under detta räkenskapsår utöver att bolaget och redovisar som koncern och allt ser bra ut. Vi från Aktiespararna undrade om kassan framöver, men det ser bra ut tack vare vår bryggfinansiering enligt VD så vi klarar oss till år 2022.

Vi får se hur det utvecklas inom Phase Holographic och de lyckas möta sina utmaningar framöver.    

Författare och bevakare: Joakim Sandström

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.