Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-11-11

Analytikern efter raset: "Kryllat med problem"

wysiwyg_image

Bilden är en genrebild från Shutterstock

Kommunikationsappen Truecaller redovisar ökande omsättning under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. De justerade ebitda-resultatet steg.

Samtidigt rasar aktien i den inledande handeln på Stockholmsbörsen och är minus över 22%. 

Omsättningen steg 44,0 procent till 450,1 miljoner kronor (312,6). Omsättningstillväxten i Indien uppgick till 56 procent, i Mellanöstern och Afrika till 9 procent och i resten av världen till 29 procent.

Justerat ebitda-resultat uppgick till 181,5 miljoner kronor (117,7), med en justerad ebitda-marginal på 40,3 procent (37,7).

Rörelseresultatet blev 173,4 miljoner kronor (36,2), med en rörelsemarginal på 38,5 procent (11,6).

Resultatet före skatt var 186,2 miljoner kronor (10,9).

Resultatet efter skatt blev 143,3 miljoner kronor (2,3) och resultat per aktie hamnade på 0,38 kronor (0,01).

Antalet aktiva användare i genomsnitt per månad (MAU) ökade med 14 procent till cirka 330,9 (291,1) miljoner. Per utgången av juni låg nivån på 321,4 miljoner.

Kassaflödet för den löpande verksamheten var 161,9 miljoner kronor (74,9).

"Vår fortsatta tillväxt i kombination med vår starka finansiella profil gör att vi kan fortsätta investera i framtida tillväxt samtidigt som vi kan använda en del av kassaflödet till att optimera vår kapitalstruktur genom återköpsprogrammet som inleddes i slutet av september. Detta samtidigt som vi upprätthåller en rörelsemarginal i enlighet med våra finansiella mål. Jag ser fortsatt framtiden an med stor tillförsikt även i dessa mer osäkra tider", säger Alan Mamedi, vd, i rapporten.

”Efterfrågan och behovet av våra tjänster fortsätter att öka globalt”, fortsätter han.  

wysiwyg_image

Aktiespararnas analytiker Robert Andersson kommenterar rapporten med följande:

"Nummerverifieringsappen Truecaller har varit en riktig snabbväxare på Stockholmsbörsen. Fredagens rapport lämnade dock mycket att önska. I sin egen sammanfattning summerar bolaget en mycket hög tillväxt, både sett till omsättning och resultat (vilket i jämförelsekvartalet påverkades kraftigt av engångskostnader)."

"Sett på utvecklingen från q2 till q3 under 2022 blir historian dock en annan. Omsättningen faller, rörelsemarginalen faller och givetvis så även resultatet. Bolaget som driver en av världens största mobilappar har reklamintäkter som främsta intäktskälla har tidigare hävdat sig stå mycket starkt trots en potentiell lågkonjunktur. När konjunkturen nu börjar försvagas så uppger bolaget att de nu ser oroliga annonsörer som väljer att hålla i sin plånbok och skjuta upp annonseringen."

"Som en helhetsbild över de första 9 månaderna så är Truecaller fortfarande ett av Stockholmsbörsens snabbast växande bolag, som dessutom växer med mycket hög lönsamhet. Problemen runt bolaget har dock kryllat den senaste tiden. Blankarfirman Viceroy kom ut med en mycket kritisk blankarrapport som bland annat anklagar bolaget för att ej följa GDPR."

"När nu tillväxten bromsar in i sådan snabb takt blir det intressant att följa eventuella estimatförändringar från analytikerna. Under kommande år väntar sig analytikerna 46% tillväxt följt av 39% 2024. För att nå dessa enorma tillväxttal så funkar ej negativ tillväxt över kvartalen trots en betydande valutadoping. Rapporten bör ses som svag och bolagsledningen kommer nog drabbas av ett gäng tuffa frågor på deras telefonkonferens efter lunch, samt av en tuff bestraffning från aktiemarknaden".