Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-06

Trump hotar med kraftiga tullhöjningar - triggar ras på Asien-börser

wysiwyg_image

USA:s president Donald Trump hotade Kina med kraftiga tullhöjningar i ett par Twitterinlägg på söndagen, och det är nu något av en öppen fråga huruvida det blir några fortsatta förhandlingar i Washington i veckan.

Donald Trump skrev att de 10-procentiga tullarna på kinesiska varor för 200 miljarder dollar som USA infört kommer att höjas till 25 procent på fredag. Han tillade att Kina exporterar varor till USA för ytterligare 325 miljarder dollar utan tull nu, men även på dessa varor ska en 25-procentig tull införas inom kort.

Presidenten tillade att handelsavtalet med Kina fortsätter, "men för långsamt när de försöker omförhandla"

Wall Street Journal noterar att Trumps Twittermeddelanden överraskade flera kinesiska ledare, och Kina överväger nu att ställa in veckans handelssamtal i Washington, som skulle ha startat på onsdagen. Tidigare har det förekommit uppgifter om att ett avtal skulle kunna bli klart på fredagen.

"Kina bör inte förhandla med en pistol riktad mot huvudet", sade en person med insyn till Wall Street Journal.

Tidningen påpekar också att tidpunkten för de nya Trumphoten var avsedda att sätta tryck på Kina, och samtidigt vinna stöd på hemmaplan.

"Med president Trump vet man aldrig, men det är en god chans att detta bara helt enkelt är ett hot… Om de annonserar ett avtal senare i veckan kommer det framstå som att han agerade så tufft som möjlig för att få till avtalet", sade Chad Brown, senio fellow vid Peterson Institute for International Economics, till Wall Street Journal.

Vita husets ekonomiska rådgivare, Larry Kudlow, sade också till Fox News att presidenten "utfärdade en varning", och även om stora framsteg har gjorts i förhandlingarna så kvartstår strukturella och handhavandefrågor att lösa.

"Vi hoppas att de kommer att lösa sig med detta avtal, men om det inte gör det säger presidenten: 'gissa vad, tullarna blir kvar'", sade Larry Kudlow.

Wall Street Journal tillägger dock att det är långt ifrån klart om USA verkligen kan höja tullarna redan på fredag, detta eftersom den amerikanske handelsrepresentanten kan bedöma att den amerikanska industrin måste få tid att förbereda sig på en sådan förändring.

USA har gått försiktigt fram med att implementera tullar på grund av risken för att de annars skulle öppna dörren för stämningar som skulle kunna stoppa tullarna.

Trumps tullhot har också kritiserats av näringslivet som ser höjda tullar som en extra skatt för amerikanerna.

"Denna hävstång är inte för att få ett bättre avtal, det är att ta pengar ur fickorna på hårt arbetande amerikaner", skriver organisationen "Tariff Hurt the Heartland", en koalition av amerikanska handelsorganisationer, i ett uttalande.

Hu Xijin, vanligtvis välunderrättad chefredaktör för kineiska Global Times, skrev på Twitter på måndagsmorgonen att han tror det är osannolikt att vice premiärminister Liu He kommer att åka till Washington i veckan efter Trumps hot.

"Låt Trump höja tullarna. Låt oss se när handelssamtalen kan fortsätta", skrev han.

Börserna i Kina och Hongkong sjunker brant på måndagen efter Donald Trumps tullhot, och det noteras stora nedgångar även på många andra håll i Asien (Tokyo håller fortsatt helgstängt).

Amerikanska börsterminer signalera samtidigt kraftiga fall när USA-handeln inleds i eftermiddag

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.