Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-21

Trump: "Jag borde få hjälp av Fed"

wysiwyg_image

USA:s president Donald Trump är kritisk till Federal Reserves styrräntehöjningar och anser att centralbanken bör föra en mer expansiv penningpolitik.

Det framgår av en intervju som Reuters har gjort med honom där han uppger att han inte är exalterad över höjningarna.

"Jag borde få lite hjälp av Fed (med ekonomin)", sade presidenten och uppgav att han kommer att kritisera Fed om centralbanken fortsätter att höja styrräntan.

På en fråga om huruvida Donald Trump anser att Fed bör vara oberoende svarade han att han anser att Fed bör göra vad som är bra för landet.

"Men samtidigt låter jag dem göra vad de känner är bäst", uppgav han också.

Tidigare under måndagen rapporterade Bloomberg News att Donald Trump hade sagt att han hade förväntat sig att Jerome Powell skulle vara en mjuk centralbankschef, men att den nya Fed-chefen i stället har fortsatt att höja räntan. Kommentarerna ska ha fällts vid en träff med republikanska donatorer i fredags, enligt tre personer som närvarade vid mötet.

Donald Trump sade vidare att han kommer att vägra gå med på några krav från Turkiet för att den amerikanske pastor, som hålls fången i Turkiet, ska släppas fri, och han är inte orolig för att den tuffa hållningen ska skada ekonomierna i Europa och tillväxtmarknaderna.

Presidenten sade att han trodde att han hade nått ett avtal med Turkiets president Tayyip Erdogan efter att han hjälpt till att övertyga Israel att släppa en tillfångatagen turkisk medborgare, och att detta skulle bidra till att Turkiet i sin tur skulle frige pastorn Andrew Brunson.

"Jag tycker att det är mycket ledsamt det som Turkiet gör. Jag tror de gör ett stort misstag. Det kommer inte att bli några eftergifter", sade Donald Trump.

I intervjun talade presidenten också om mötet med Rysslands president Vladimir Putin, i juli. Han sade att Putin inte hade lyft frågan om USA:s sanktioner mot Ryssland, men Trump skulle överväga att slopa sanktionerna om Ryssland går USA till mötes när det gäller exempelvis Syrien och Ukraina.

"Jag skulle överväga det om de gör något som är bra för oss. Men jag skulle inte överväga det utan detta", sade han.

Beträffande Iran signalerade Donald Trump inget större intresse för ett möte med president Hassan Rouhani för att diskutera kärnenergiavtalet.

"Om det vill mötas är det bra, och om de inte vill mötas kunde jag inte bry mig mindre", sade han.

Donald Trump talade också återigen om hans varma relationer med Kinas president Xi Jinping, men han uttryckte samtidigt tveksamhet om ett eventuellt möte med den kinesiske ledaren i samband med ett internationellt möte för Asien/Stilla havsregionen i Papua/Nya Guinea i november.

"Kanske. Jag är inte säker på att det har upprättats. Vi får se", sade han om ett eventuellt möte med Xi Jinping.

Donald Trump sade också att han inte har någon tidsram för att lösa handelsdispyten med Kina.

"Jag gillar dem, jag har en lång tidshorisont", sade han.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.