Du är här

2018-05-09

Trump skrotar Iran-avtalet

wysiwyg_image

Donald Trump meddelade på tisdagskvällen vid en presskonferens i Vita huset att USA kommer träda ur kärnavtalet med Iran. Samtidigt återinförs sanktioner mot landet.

Presidenten sade bland annat att avtalet aldrig skulle ha slutits och benämnde det som "ruttet" och "defekt". Dessutom kallade han Iran för världens största statliga sponsor av terrorism.

"Faktum är att det var ett fruktansvärt och ensidigt avtal som aldrig någonsin skulle ha skrivits under", sade Trump.

Han sade även att en kärnvapenkapplöpning skulle börjat i Mellanöstern om inga åtgärder vidtagits.

Förutom utträdet kommer USA återinföra sanktioner mot Iran. Inför presskonferensen hade flera medier rapporterat att USA skulle lämna avtalet men huruvida sanktionerna skulle återinföras var desto mer osäkert.

"Kraftfulla sanktioner kommer aktiveras. Om regimen fortsätter med sina ambitioner om atombomber så kommer de hamna i större bekymmer än de någonsin tidigare haft", sade Trump.

Oljepriserna återhämtade sig efter presskonferensen. Efter att ha handlats omkring 3 procent lägre under dagen återhämtade sig WTI-oljan och var vid börsstängning ned 1,5 procent till 69:70 dollar per fat.

USA:s finansminister Steven Mnuchin meddelade att en omedelbar effekt av president Trumps beslut blir att Boeings och Airbus licenser för att sälja kommersiella flygplan till Iran nu dras tillbaka.

IranAir har beställt 200 passagerarflygplan, 100 från Airbus, 80 från Boeing och 20 från den fransk-italienska tillverkaren ATR. Samtliga order är beroende av amerikanska licenser på grund av stor användning av amerikanska delar i flygplanen.

Irans president Hassan Rouhani antydde efter Donald Trumps besked att landet kommer att fortsätta att följa överenskommelsen, men att den nu gäller mellan Iran och de övriga fem undertecknarna av avtalet.

Ali Shamkhani, generalsekreterare i Irans nationella säkerhetsråd, sade dock på tisdagen att "om USA inleder konfrontation med Iran kommer vi inte stå passiva".

Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister Theresa May utfärdade ett gemensamt uttalande där de betonade sitt "fortsatta åtagande" till avtalet och manade Iran att "visa återhållsamhet i svaret på USA:s beslut".

"Iran måste leva upp till sina egna åtaganden i avtalet, samarbeta till fullo och i rätt tid" med inspektionerna, sade de tre europeiska ledarna i uttalandet.

Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, sade i ett uttalande att Sverige står enat med EU i "vårt fulla stöd till överenskommelsen och dess genomförande" och att Sverige och EU "kommer att verka för att för att bevara JCPOA (den internationella förkortningen av avtalet)".

"Det handlar om att göra det som bäst gynnar de goda krafterna i Iran och som ger bäst resultat. Parallellt ser vi med oro på Irans ballistiska robotprogram. Detta måste dock hanteras separat från JCPOA", sade Margot Wallström.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.