Du är här

2018-01-30

Trumps planer kan skada Ericsson

wysiwyg_image

Om den amerikanska presidenten Donald Trumps planer på att bygga ett nationellt 5G-nät blir verklighet kan det påverka Nokia och Ericsson negativt.

Det skriver Jefferies i en analys, enligt Bloomberg News.

På söndagen skrev amerikansk media om att Donald Trump planerar att nationalisera utbyggnaden av 5G-nät i USA för att bekämpa hot från Kina och öka cybersäkerheten. Uppgifterna möttes av starka protester under måndagen från den amerikanska branschorganisationen CTIA såväl som från FCC (Federal Communications Commission).

Enligt Jefferies skulle USA, som har varit en betydande marknad för Ericsson och Nokia, teoretiskt sett krympa i storlek som marknad från fyra nätverk till ett nätverk om Donald Trumps planer går igenom.

Kinesiska ZTE, som konkurrerar med Ericsson och Nokia, pressades med 9,7 procent på Shenzhen-börsen på måndagen efter beskedet.

Jefferies menar dock att Donald Trumps planer till och med skulle ge Kina en fördel, i och med att 5G-utbyggnaden i USA riskerar att försenas.

Dessutom kan det eventuella bidra till ytterligare konsolidering i sektorn för telekomutrustning, vilket kan gynna kinesiska Huawei och ZTE, enligt Jefferies.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.