Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-12-06

Turbulent i Frankrike

wysiwyg_image

Det var i mitten av förra veckan som beskedet kom. Francois Hollande kommer inte att kandidera för att försöka förlänga sitt mandat som president. Anledningen är enkel – för låga siffror i opinionsundersökningar. Frankrike kommer därför att få ett nytt, politiskt ansikte utåt. Ersättaren kommer att få slita ont i sin kamp att få landet på rätt köl igen.

2016 har varit tufft för Frankrike. Terrorattackerna året före, som skedde mot satirtidningen Charlie Hebdo och de hemska eventen runt om i Paris fredagen den 13 november, gjorde att de negativa känslorna rann över. Missnöjet har sedan kommit att sprida sig medan oron har stigit kraftigt för nya våldsdåd. Konsekvenser har av alla dess slag har inte låtit vänta på sig.

Den ekonomiska produktiviteten har bromsat in. Den öppna arbetslösheten är, jämfört med andra länder, hög. Uppemot 10 procent av fransmännen sägs stå utan arbete. De som har ett jobb är heller inte särskilt nöjda med sin tillvaro. Strejker och upplopp har förekommit runt om i Frankrike. Fackföreningarna har fått kritik av regeringen.

"Reformer har ifrågasatts"

Såväl tåg- och flygpersonal som personer som arbetar inom olje- och kärnkraftssektorn har låtit bli att gå till sina jobb på grund av sin syn på ett flertal nya arbetsreformer som Hollande velat genomföra. Den kanske mest ifrågasatta ändringen har varit att ta bort den lagstadgade 35-timmarsveckan och i stället göra det möjligt att jobba omkring 46 eller 60 timmar per vecka.

Sedan har Hollande ställt dörren på vid glänt gällande att ändra proceduren och öppnat för att göra det enklare att avskeda äldre personer från sina yrken. En del har sett tänket som en lättare inkörsport på arbetsmarknaden för yngre. Andra har bedömt det som ett sätt att göra situationen allmänt osäkrare för franska arbetstagare.

Naturligtvis har frustrationen inte gått obemärkt förbi. Inte bara i sammanstötningar mellan demonstranter och polis har den blivit påtaglig och synlig. Längs klassiska floden Seine i Paris har sopbergen vuxit enormt. Bitvis har resandet, både inrikes och utrikes, försvårats kraftigt. Air France, ett av flera bolag som drabbats hårt av strejkerna, har förlorat mångmiljonbelopp på sinnesstämningen.

"Sänkt tillväxtprognos – och rädsla för nya attentat"

Frankrike, världens sjätte största ekonomi och den näst starkaste i eurozonen, går nu en oviss tid till mötes. Regeringen har sänkt sin tillväxtprognos för 2016 som helhet. Terrorattacken i Nice den 14 juli, som kostade över 85 människor livet, spädde på osäkerheten ytterligare efter att fotbolls-EM arrangerats på ett bättre sätt än förväntat. Minus ett antal större supporterbråk i bland annat Marseille.

Undantagstillstånd råder fortfarande i landet, och säkerhetspolisen arbetar konstant med att förhindra nya terrordåd. Nyligen upptäcktes en cell som planerade att angripa den populära julmarknaden i Strasbourg där ett betydelsefullt EU-kvarter även finns.

En ny president ska utses. Socialistpartiet ska ta fram en kandidat i stället för Hollande i januari 2017. Premiärminister Manuel Valles sade upp sig på måndagen. Nu kommer han i stället att kandidera för att få bli Socialistiska partiets val. Tre alternativ, utöver den som ska ta Hollandes plats, nämns som tänkbara vinnare. Republikanen Francois Fillon ses av många som favorit att vinna. Kontroversiella Marine Le Pen, som representerar nationalistiska Le Front National, och Emmanuel Macron, som startat sitt eget parti ”En Marche!”, är ett annat namn.

"Viktigaste på mycket länge"

Den 23 april 2017 kommer valet att hållas i Frankrike. 67 miljoner människor får troligtvis veta vem som kommer att få ansvar för deras välbefinnande i hemlandet. Francois Fillon har uttalat sig och sagt att han vill genomföra ett stålbad inom den offentliga sektorn. 500 000 jobb kan försvinna. Han har liknats vid Margret Thatcher, den förra brittiska premiärministern som satt från 1979-1990 och genomförde ett antal icke uppskattade reformer hos många. Fillon är även positiv till att ta bort ”rikemansskatten”. Han anses vara konservativ i sina värderingar.

Marine Le Pens parti har gått bra i olika opinionsundersökningar och har fått luft under vingarna med tanke på rädslan och nervositeten i landet. Front National är kritiskt till både invandring och EU-medlemskap. Partiet vill undvika att Frankrike drabbas av ”orättvis” globalisering och att landet lämnar eurovalutan. Vid händelse av en framgång, är det inte omöjligt att vi kan få se ett Brexit-liknande event i Frankrike. I presidentvalet 2012 fick Front National omkring 18 procent av rösterna. Nu räknar nog partiet med att notera ett högre resultat.

CAC40, Frankrikes svar på OMXS30, är ned omkring 1 procent 2016. Det går att prisa in att volatiliteten lär fortsätta vara hög i takt med att ett nytt politiskt klimat ska formas. Orosmolnen är många. Månaderna som stundar kommer att bli de viktigaste på mycket, mycket länge för Frankrike. Och även påverka resten av världen i stor utsträckning.

David Flatbacke-Karlsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.