Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-10

TURKIET: FALLANDE TURISM VÄGER TUNGT PÅ EKONOMIN - WSJ

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den senaste tiden har många indikatorer pekat på att den ekonomiska aktiviteten i världen håller på att vända mot det positiva. Den globala turismen är däremot inte en av dem.

Det skriver Wall Street Journal.

Att turismen runt om i världen har dalat innebär mycket negativa effekter för många tillväxtekonomier då det är en exportsektor samt en stor källa till utländska inkomster. Bland de som står inför störst risk är Turkiet, som redan innan coronapandemin var illa däran, skriver WSJ.

I en rapport från IMF förra veckan uppskattade ekonomer från FN:s organisation för turism hur vinstförlusterna av turismsektorn skulle påverka turistberoende ekonomiers bytesbalans, där Thailand toppade listan med en väntad nettoeffekt på bytesbalansen med -6,1 procentenheter. Näst högst upp står Turkiet med en väntad nettoeffekt med -2,5 procentenheter.

Trots att Thailand väntas att påverkas mest, skulle fallet lämna bytesbalansen på ett fortsatt överskott. För Turkiet skulle denna ekonomiska smäll leda landets bytesbalans till ett underskott och givet de makroekonomiska förutsättningar som råder och den fallande valutan väger riskerna tungt för Turkiets framtida finansiella stabilitet.

Utvecklandet av ett vaccin betyder allt för turistinriktade ekonomier och investerare som söker sig till tillväxtekonomier bör ha detta i åtanke, skriver WSJ.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.