Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-13

Turkietkrisen får Asienbörser på fall

wysiwyg_image

De asiatiska börserna handlades tydligt på minus i måndagshandeln sedan situationen i Turkiet fortsatt att oroa investerare efter förra veckans valutakollaps.

Finansministern Berat Albayrak sade i en intervju med turkiska tidningen Hurriyet på söndagskvällen att försiktighetsåtgärder och handlingsplaner var redo efter förra veckans dramatiska tapp för liran.

"Från måndag morgon kommer våra institutioner ta nödvändiga steg med målet att lugna marknaden och kommer med nödvändiga uttalanden för marknaden", sade Baret Albayrak.

Turkiska liran handlas vid klockan 07.45 på måndagen kring 6:80 mot dollarn. Ett tag under söndagskvällen var den nere på 7:23.

Liran stärktes något på måndagsmorgonen efter att centralbanken meddelade åtgärder som man menar ska öka likviditeten på valutamarknaden.

Centralbanken står redo

Centralbanken i Turkiet sade att den skulle "bidra med all likviditet bankerna behöver" och nära bevaka marknaden och priser för att ta alla nödvändiga steg för att bibehålla den finansiella stabiliteten.

Vid 7.40-tiden var Nikkei 225-index ned 1,8 procent i Tokyo och i Seoul var Kospi 1,6 procent lägre för dagen. Kinesiska Shanghaibörsen tappade 1,1 procent medan Shenzhen minskade 0,7 procent.

På bolagsfronten kom banken China Huarong Asset Management med en vinstvarning vilket fick aktien att sjunka 4,6 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.