Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-07

Två toppchefer lämnar Ericsson

wysiwyg_image

Ericssontoppen Jan Frykhammar lämnar sin post på dagen. Samtidigt bekräftar Christer Gardell att Cevian Capital nu är den största ägaren i Ericsson.

 

Ericsson stuvar om i koncernledningen, enligt ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen, dagen före en inplanerad kapitalmarknadsdag i New York.

•           Fredrik Jejdling utses till vice verkställande direktör vid sidan av den nuvarande rollen som chef för affärsområde Networks.

•           Jan Frykhammar, vice verkställande direktör, slutar.

•           Magnus Mandersson, vice verkställande direktör, slutar.

Jan Frykhammar och Magnus Mandersson har arbetat som rådgivare till Börje Ekholm, VD och koncernchef, men nu lämnar de sina befattningar med omedelbar verkan.

–          Jan Frykhammar har varit ovärderlig för företaget under hans 26 år på Ericsson, inte minst när han klev upp som interims-VD i en tid då ledarskap och momentum var av yttersta vikt. Magnus har varit instrumentell i uppbyggnaden av bolagets serviceverksamhet och i att etablera och vårda några av våra viktigaste kundrelationer, säger Ekholm i pressmeddelandet.

Samtidigt rapporterar SvD Näringsliv att Christer Gardell och Cevian Capital stärker greppet om Ericsson och nu är den största ägaren – och därmed har gått om Wallenbergs investmentbolag, Investor.

– Vi kontrollerar drygt 242 miljoner B-aktier och är största ägare i Ericsson, bekräftar Christer Gardell till SvD Näringsliv.

DJUPLÄNK: https://www.svd.se/hard-maktkamp-gardell-ater-storste-agaren-i-ericsson

Cevians ägandet uppgår till 7,3 procent av kapitalet i Ericsson, jämfört med motsvarande 6,61 procent av kapitalet för Investor.

Däremot är det Investor har flest röststarka A-aktier i Ericsson: 22,18 procent, jämfört med 4,3.

Gardell avfärdar uppgifterna om en maktkamp mellan Cevian Capital och de övriga storägarna.

–          Ägarna har ett bra samarbete och samsyn på bolagets fortsatta utveckling. Våra beslut är strikt affärsmässiga och baseras på bedömd värdepotential, säger han till SvD Näringsliv.

Det tredje största ägaren Industrivärden har 2,6 procent av kapitalet och 15,2 procent av rösterna i Ericsson.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.