Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-21

Två tusen småsparare berörda av Keynotes likvidation

wysiwyg_image

Många småsparare har förlorat pengar i Keynote Media Group. Av allt att döma kan flera av dessa utnyttja förlustavdrag relaterade till sin investering, men förstås bara under förutsättning de kommer ihåg att ta upp sina förluster i deklarationen.

I våras delades det ut 72 öre per aktie i Keynote. Säkert undrade flera av de totalt 2000 ägarna varifrån det lilla beloppet kom. Det har inte hörts alltför mycket om Keynote sedan avlistningen från First North i augusti 2012.

Keynote, som trädde i likvidation under senvåren 2018, utgör för många placerare en förlustaffär. Investeringen blev det man brukar kalla ”en fingertutt”.

Antalet aktier sjönk efter en omvänd split 2010 där femhundra aktier blev till en. I den bolagsstämmoaktiebok som fanns tillgänglig på torsdagens extra bolagsstämma i Keynote återfanns följaktligen en lång rad ägare med en enda aktie.

På stämman presenterades slutredovisningen av bolagets likvidator, Fredrik Ståhl. Nu återstår för honom att registrera stämmans beslut och lämna in slutredovisningen till Bolagsverket. Sedan kan Keynote Media Group upphöra att existera.

För flera av de sargade ägarna kvarstår därefter, av allt att döma, möjligheten att kunna dra av gjorda förluster mot andra, eventuellt gjorda vinster. Samtliga ägare ska för övrigt ta upp utdelningen som de fick i våras för beskattning i nästkommande deklaration.

Såväl slutlig utdelning som avslutning av likvidationen skedde i Keynotes fall samma år, nämligen beskattningsåret 2018. Det gör det förhållandevis enkelt, konstaterade likvidatorn på stämman.

Enligt likvidatorn är det inte sällan så att tidpunkterna för å ena sidan skiftet och å andra sidan likvidationens upphörande infaller under olika beskattningsår. En och samma likvidation måste då tas upp i två deklarationer. I Keynotes fall kan allt deklareras samtidigt.

En omständighet som emellertid kan krångla till det för det likviderade Keynotes ägare är att bolaget från början hette PSI Spelinvest, vilket i sin tur var det nya namnet efter att namnbyte skett från det ursprungliga namnet, nämligen: PSI Poker & Spelinvest.

Det senare betyder att ägarna kan behöva ”gräva djupt” för att hitta fram sina anskaffningsvärden.

Författare och bevakare: Åsa Wesshagen

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.