Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-24

Tvärstopp i Matra Petroleum

Oljebolaget Matra Petroleum utvinner olja och gas från små källor i Texas, under 2018 blev det 724 fat per dag. Men inget blev som tänkt med årsstämman i Matra, där radarparet Eric Forss och Maxim Barskiy, vilka vi minns från West Siberian, sitter vid spakarna. Eller satt?

Sent kvällen innan meddelas dels att en domstol i USA har lagt en kall hand ”temporary restraining order and injunction” över verksamheten, dels att hela styrelsen avböjer omval.

Bakgrunden är en gammal tvist med en tidigare styrelseledamot i det amerikanska dotterbolaget som med framgång stämt bolaget och nu har en fordran på 2.4 m$.
Beslutet kan väl ses som en form av kvarstad i väntan på att skulden regleras.

Tung skuldsida

Som om detta inte var nog så har man även två stora lån om tillhopa 75m$ som förfaller under hösten. Eric beskrev hur domstolsprocessen har satt käppar i hjulet för styrelsen när man ska förhandla med banker och andra finansiärer.

Vad händer nu?

Maxim Barskiy är både VD och styrelseledamot men nu får han nog ta tag i problemen i egenskap av huvudägare. Stämman fortsätter den 13 Juni och då hoppas vi att det finns ett förslag till ny styrelse.

Sammanfattning

Magert deltagande från såväl styrelse som aktieägare, men gedigen redogörelse av revisorerna från PWC angående att bolaget inte har finansiering för 12 månaders drift, sk going concern.

Bolagsbevakare: Per Lundin

 

Övrig info: Ägare

Rovelo Inv Ltd (Maxim Barskiy)                                     56%

Melody Capital Patrners                                                10%

Winpro Ventures (Maxim Barskiy)                                   6%
Forsinvest (Eric Forss)                                                     4%
 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.