Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-19

TWITTER: SAUDISK INFILTRATION KOPPLAS TILL FÖRSVUNNA KRITIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett internt spionage hos Twitter misstänks ligga bakom flera regimkritiska saudiers försvinnanden. I vissa fall tjänstgjorde dessa vid välkända människorättsorganisationer, enligt anhöriga. Infiltrationen riktar ånyo fokus mot mikrobloggens säkerhetsrenommé.

Samtliga av de nu försvunna och dessförinnan twittrande saudiska aktivisterna har förts bort av Saudiarabiens säkerhetstjänst, enligt stämningsdokumenten som nu lämnats in till domstol i USA.

Över 6.000 kontons användaruppgifter kom i händerna på den saudiska regimen mellan 2014 och 2015, då två anställda ska ha agerat för Riyads räkning inuti Twitters organisation.

Vissa detaljer av händelserna har framkommit i utredningar som presenterats av amerikanska åklagare i samband med att de två misstänkta saudiska spionerna anhölls i november samt i den senaste tidens stämningar.

De aktivister som arresterats och förts bort hade gett uttryck för regimkritik på Twitter och fanns bland de anonyma konton vars användaruppgifter läckts till regimen, enligt stämningsansökan.

En av dem som förts bort arbetade för Röda halvmånen, en systerorganisation till Röda korset.

"Det är uppenbart att det rör sig om en riktad attack i syfte att slå till mot aktivister och kritiker med Twitter som hjälpmedel. Min bror är en av dem och vi fasar för hans liv och hälsa med tanke på Saudiarabiens fruktansvärda historia gällande människorättsbrott", sade en av släktingarna till Bloomberg News.

En annan släkting till en av de bortförda uppger för nyhetssajten Middle East Eye att säkerhetstjänsten gjorde sitt ingripande under mars 2018, varefter den bortförde inte hördes av förrän i februari året efter.

Så sent som i juli uppmärksammades Twitter för ett nytt dataläckage där obehöriga kapade 130 konton tillhörande några av de mest prominenta kontoinnehavarna. Tre personer har gripits för detta intrång, som tros ha utförts av en 17-åring från Florida, med avsikten att tjäna pengar via uppmaningar till kryptovalutatransaktioner.

Det saudiska intrånget var dock mindre uppenbart och det var den federala polisen FBI som informerade Twitter om misstankarna att åtminstone en anställd spionerade för Saudiarabien. Av utredningen, som publicerats av amerikanska justitiedepartementet, kunde saudiska staten således få fri tillgång till Twitters interna register av användarinformation i form av allt från telefonnummer till IP-adresser under perioden.

Den ene misstänkte spionen är just nu vd för ett av den administrative ledaren kronprins Muhammed bin Salmans välgörenhetsprojekt. Efter att Twitter konfronterat den anställde med uppgifter om intrånget lyckades han fly till Saudiarabien. Den andre misstänkte inväntar just nu en eventuell rättegång i USA.

Kronprins Muhammed bin Salman har på senare tid konstaterats ha legat bakom det uppmärksammade mordet på journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi. I det fallet har det förekommit uppgifter om att den Facebookägda populära meddelandetjänsten Whatsapp infiltrerades.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.