Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-28

TYSKLAND: ANDRA NEDSTÄNGNING SÄNKER BNP 1% - CBK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tysklands förbundsstater kommer under eftermiddagen att besluta om de federala nedstängningsplanerna. Enligt Commerzbank kan planerna sänka BNP-tillväxten under det fjärde kvartalet med nästan 1 procentenhet.

"Vi räknar nu med stagnering i bästa fall. Ekonomin kan inte stängas av och på som en motor utan att orsaka skada", skriver Commerzbank.

Enligt planerna som rekommenderas av regeringen ska bara personer från samma hushåll och från ett annat hushåll få träffas på allmän plats. Platser som biografer, konserthallar och teatrar kommer att stänga. Idrottsevenemang kommer att ställas in på alla publika och privata anläggningar. Restauranger och hotell ska stänga med undantag för affärsresor och matleveranser från restauranger.

Till skillnad från nedstängningen i våras kommer butiker att vara öppna, men med hårdare krav på hygien och antal kunder. Vidare ska också skolor och förskolor vara öppna.

Commerzbank noterar att de sektorer som påverkas mest av de föreslagna åtgärderna redan väger mycket lättare än före krisen och att en ny nedgång därmed inte får samma genomslag på BNP som i våras.

"Våra antaganden om nedgången i november bygger delvis på erfarenheterna i våras. Till exempel antog vi att omsättningen i hotell- och restaurangbranschen faller tillbaka till april-nivån", skriver Commerzbank.

Med antagandet att åtgärderna hävs i slutet av november kommer de sänka BNP under fjärde kvartalet med nästan 1 procent.

Trots riskerna bedöms en allvarlig recession som den i våras vara osannolik.

"Människor och företag har lärt sig hantera viruset och stänger inte längre ner som i våras. Utöver det har Kina och flera andra asiatiska ekonomier tagit sig igenom coronakrisen och växer nu igen, vilket hjälper tillverkningsindustrin i väst", skriver Commmerzbank.

Erfarenheter från USA visar också att en andra våg inte nödvändigtvis betyder en andra allvarlig recession.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.