Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-22

TYSKLAND: ÅTERHÄMTNING PÅ ARBETSMARKNAD KAN DRÖJA TRE ÅR - DPA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kommer att ta åtminstone tre år innan den tyska arbetsmarknaden återhämtar sig från verkningarna av coronaviruspandemin.

Det säger Detlef Scheele, ordförande för landets arbetsmarknadsmyndighet, i en intervju med DPA.

"Det kommer definitivt att dröja till 2022 eller 2023 innan vi är tillbaka på mer normala nivåer… Men vi tror att det kan ske igen", sade han.

Arbetslösheten i Tyskland var 6,2 procent i juni, vilket innebar att omkring 2,85 miljoner tyskar saknade arbete. Närmare 640.000 av dessa arbetslösa är en följd av den rådande krisen.

Scheele räknar med att arbetslösheten kommer att fortsätta att stiga under sommaren, så som ofta är fallet, men tror inte att antalet arbetslösa kommer att stiga över 3 miljoner.

Han påpekar också att den nuvarande krisen kopplas till just viruset, snarare än strukturella orsaker.

"Vi räknar för närvarande med en nedgång som främst beror på effekterna av pandemin. Arbetsmarknaden är faktiskt i gott skick", sade Detlef Scheele.

Han avfärdar samtidigt farhågor om att det nuvarande permitteringsprogrammet, där staten står för lönerna för permitterad personal i problemtyngda företag, enbart kommer att fördröja uppsägningar och konkurser.

"Korttidsarbete fungerar… För närvarande ser vi inga indikationer på någon större våg av övertalighet", sade arbetsmarknadschefen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.