Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-27

Undvik de mentala fällorna

wysiwyg_image

Genom att vara medvetna om de mentala fällor som finns i investeringssammanhang ökar våra förutsättningar för att lyckas på de finansiella marknaderna.

Många har med största sannolikhet råkat ut för det – en aktieplacering som går fullständigt åt fel håll. Vad gör du när aktien rasar 25 procent efter en negativ nyhet? Det är ingen rolig sits som lätt leder till att den vanliga mentala förmågan hos oss placerare sätts ur spel. Det är fullt naturligt men för att göra bättre affärer bör du sträva efter att vara lite mer åt det rationella hållet och undvika att låta känslorna styra i alltför stor utsträckning. Såväl i upp- som nedgång. Det leder ofta till irrationella beslut som i slutändan kan komma att skada den långsiktiga avkastningen i portföljen. Det finns många mentala fällor att falla i men förhoppningsvis kan en ökad kännedom kring ditt eget beteendemönster leda till att du blir bättre investerare på sikt. Här ger vi dig därför några konkreta psykologitips som ökar sannolikheten för ett sundare sparande.

Jaga inte bekräftelse

Vi investerare tenderar att leta efter information som bekräftar en uppfattning vi redan har och tolkar därför information på ett sätt som bekräftar vår tro. På fackspråk kallas fenomenet ”Confirmation Bias”. Gör tvärtom! Utmärkande för en bra investerare är att hen ständigt ifrågasätter sina positioner.

Ett konkret tips är därför att skriva ner argument innan affärer görs. Ha en tydlig köp- och säljplan. ”Conservatism bias” är ett närbesläktat beteende som innebär att vi inte är beredda att ändra uppfattning snabbt, även om ny info visar att en åsiktsförändring är rimlig.

Snitta inte ner dig utan eftertanke

Vi har en ovana att snitta ner oss i aktier som utvecklas i fel riktning – alltså köpa fler aktier till en lägre kurs och på så sätt få ett lägre genomsnittligt inköpspris – då vi tycker att det är jobbigt att ha fel. Det är irrationellt. Våga därför ompröva din tidigare analys. Finns det inget bättre investerings­alternativ på marknaden just nu? Gillar du alltjämt bolaget efter en sådan självrannsakan, för all del, fyll på i aktien. Så länge det sker på rationella grunder.

Häng inte upp dig på inköpskursen

Det är tyvärr allt för vanligt att de som köpt en aktie som sedan faller hänger upp sig på priset de betalat och därför vägrar sälja förrän investeringen i aktien åtminstone gått jämnt upp.

Undvik detta irrationella beteende genom att fråga dig själv om du hade kunnat köpa aktien till dagens lägre kurs.

Tärningsexemplet

Ett fenomen som drabbar oss placerare ständigt. När börsen stigit fyra år i rad är det många som gissar att det inte blir ett femte för att ”inga träd växer till himlen”. Men utvecklingen från år till år kan sägas vara nästintill slumpmässig, precis som utfallet om vi kastar en tärning.

Ju mer påverkad man är av ”Gamblers fallacy”, som det kallas, desto större är risken att man tar hem vinster för snabbt. Kom ihåg styrkan i trender! Så länge en trend är intakt är sannolikheten att aktien fortsätter i riktningen större än att aktien bryter trenden.

Få inte hybris om det går bra

Att inte inse sina begränsningar och att inte vara medveten om när man har haft tur är en svaghet. Många människor har stor tilltro till sina egna förmågor. Vår överkonfidens ökar i samband med framgång. Hybris leder till ökat risktagande och/eller slarv.

Kom ifrån problemet genom att fråga dig varför du skulle kunna ha fel. Att vända och vrida på en frågeställning och se den ur olika perspektiv ger många fördelar. Överkonfidens inträffar oftare i perioder när börsen går starkt då det är lätt att missta en stark marknad som lyfter alla aktier för egen skicklighet.

Historia är historia

Om ett bolag tidigare värderades till 1 miljard kronor och nu har sjunkit till 100 miljoner kronor betyder det inte att det är billigt. Bolaget i fråga kan exempelvis ha misslyckats leverera på sina uttalade mål, teknologin kan ha sprungit ifrån dem, eller så blöder bolaget finansiellt. Anledningar som gör att de historiska värderingarna är utopier i dag. 

Rådet är enkelt: Släpp gamla referenspunkter och var medveten om att historia är historia när det gäller hur vi uppfattar placeringar och prisnivåer.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.