Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-09-28

Uppåt på börsen – trots H&M-fall

Stockholmsbörsen handlades på torsdagen nära nollstrecket. Europabörserna noterade överlag mindre plusnoteringar. H&M sjönk rejält efter rapport men kunde inte hindra en nionde handelsdag på raken som slutade på plus.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 0,1 procent till nivån 1.625. Stockholmsbörsens omsättning slutade på 17 miljarder kronor.

"Stockholmsbörsen är överköpt på kort sikt och jag räknar med att marknaden kommer att ta en paus för att samla kraft för nya uppgångar senare under hösten. Det vore både logiskt och hälsosamt efter den snabba uppgång vi haft senaste tre veckorna. Bland sektorerna ser vi en rotation från verkstad till bankerna med stöd av att 10-årsräntan är på högsta nivån sedan januari 2016", kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

H&M-aktien tappade 5,1 procent. Klädjätten stod för ett resultat som i stort sett var som väntat. Bolaget uppgav dock att det mot slutet av september sett en viss avmattning i försäljningen.

Investmentbanken Morgan Stanley ansåg i en kommentar att det mest överraskande i rapporten var att värdet på H&M:s varulager steg med 8 procent trots den readrivna nedgången i bruttomarginalen.

Cykliska aktier återfanns bland vinnarna. Volvo, Sandvik, Atlas Copco och Sandvik steg alla markant.

Bussbolaget Nobina redovisade ett bättre resultat än väntat. Aktien steg 7,5 procent. Vd Magnus Rosén sade att lönsamheten i den nordiska kollektivtrafiken fortsätter att förbättras.

Loomis var upp över 4 procent efter att ha presenterat nya finansiella mål till 2021 i samband med sin kapitalmarknadsdag. Mål som alltså uppenbarligen föll i god jord.

Medivir steg drygt 3 procent efter att vd köpt aktier.

Specialistläkemedelsbolaget Xspray Pharma avancerade över 40 procent i handelspremiären på First North.

Ännu bättre gick det för labtechbolaget Inhalation Sciences på Aktietorget som steg 85 procent i sin debut. I onsdags meddelades att bolaget fått en order från Astra Zeneca.

Kepler Cheuvreux inledde bevakning av B3IT med rekommendationen köp och riktkurs 95 kronor. Aktien klättrade drygt 2 procent till 84:50 kronor.

Swedish Match fick en höjd riktkurs av Nordea Markets från 380 till 390 kronor med upprepad köprekommendation. Aktien ökade 0,8 procent till strax över 283 kronor.

Nanosatellitbolaget Gomspace fortsatte sin resa upp. Under torsdagen steg aktien mer än 11 procent efter en order på 12,5 miljoner euro. Den senaste månaden har aktiekursen mer än dubblats.

Doro klättrade runt 5 procent efter att Rite Ventures ökat sitt innehav i bolaget till drygt 9 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.