Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-04

Ur hand i mun för Camanio Care

Camanio Care är ett litet bolag som erbjuder "smarta lösningar" för digital vård och omsorg i hemmet, bl a en maskin som matar personer som inte kan äta själva. Bolaget dras med stora förluster och revisorn påpekar att "det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till tvivel om bolagets förmåga att fortsätta sin verksamhet." Med andra ord räcker pengarna inte länge till. Bolaget har nyligen gjort en nyemission som gör att man kan hålla näsan över vattenytan över sommaren, men i september måste man försöka få in nya pengar - varifrån dessa ska komma vet man inte och inte heller hur länge de kan räcka för att säkra bolagets överlevnad mer än några månader.

Revisorn "vill även fästa uppmärksamheten på skrivningen om värdering av aktier i dotterbolag, som baseras på ett återvinningsvärde som är svårt att verifiera." Med andra ord tror inte revisorn att de värden som tagits in i årsredovisningen är korrekta. Aktiekursen ser ut som en lång nerförsbacke och de som satsade sina pengar i bolaget när det togs upp till handel har fått se sitt kapital krympa ordentligt.

Här rundar man Aktiebolagslagen

Vid förra årsstämman påpekade Aktiespararna att bolaget inte följer Aktiebolagslagen och bolagsordningen beträffande att hålla stämma på den ort man angivit. Detta kan medföra framtida klander av besluten som fattats på de tre senaste stämmorna. Trots att styrelsen haft ett drygt år på sig att åtgärda detta kommer man först vid nästa stämma att kunna fatta beslut som inte går att klandra i det avseendet - förutsatt att man då följer sin egen bolagsordning. Vid stämman kunde man inte uppvisa någon undertecknad årsredovisning, man påstod att det finns digitala underskrifter av både styrelse och revisor, men inte heller dessa visades upp.

Ordning och reda är uppenbarligen inget Camanio Care fokuserar på i någon större utsträckning och därför blir rådet att hålla sig borta från aktien.

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.