Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-10

USA: 95% AV FÖRETAGEN VILL LÄMNA KINA-LEVERANTÖRER - ENKÄT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Till följd av coronaviruset och handelskriget vill nära 95 procent av USA-företag med kinesiska underleverantörer byta ut dessa till leverantörer utanför Kina.

Det framgår av kvartalsvis enkätundersökning som leveranskvalitetsspecialisten Qima gör bland bolag med globala leveranskedjor.

"Toppvalen är Vietnam (som anges av hälften av de amerikanska bolagen) och södra Asien (30 procent av svaren pekar mot en preferens för Bangladesh eller Indien)", skriver Qima i ett pressmeddelande.

Däremot anger mer än hälften av de europeiska bolagen att de inte har några närstående planer på att ytterligare förändra sina leveranskedjor. Bland asiatiska bolag utanför Kina har nära en tredjedel inga planer på ändrade leveranser.

"Leveransdiversifiering är fortsatt en betydande trend", noterar Qima samtidigt med påpekande att pandemin accelererat och fördjupat trenden med minskat beroende av leveranser från Kina.

Sedan i maj har samtidigt Qima märkt att deras erbjudande av inspektioner och kontroller av kinesiska leveranser kommit tillbaka. I maj var de endast 5,5 procent lägre än samma månad 2019 och i juni 1 procent högre. Detta efter -22 procent i april och -33 procent i början av året (januari-februari).

Qima konstaterar att efterfrågan "kollapsade" från väst i april, efter -12 procent i mars. Utvecklingen för Kinaleveranser anses sammantaget ha följt en W-formning.

"EU-köpare har spelat en viktig roll i Kinas återhämtning med en ökning i efterfrågan på inspektioner och kontroller på 16 procent i maj, mot samma månad året före, och 28 procent i juni", skriver Qima.

Från USA redovisas däremot en efterfrågeminskning om 12 procent för det andra kvartalet men ändå "långtifrån ett förväntat fall ner för stupet".
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.