Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-21

USA: BLÅ VÅG VID VALET REDAN INPRISAT PÅ MARKNADERNA - NORDEA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Då en seger för Joe Biden och Demokraterna till stor del nu prisats in kan reaktionen på marknaden bli en kortvarig skjuts följt av vinsthemtagningar.

Det skriver Nordea i en analys inför valet den 3 november.

Nordea konstaterar att Joe Biden leder klart i opinionsmätningarna, och det kommer att krävas något betydande för att Donald Trump ska kunna vända till seger. Demokraterna kan även komma att vinna majoritet i såväl representanthuset som senaten, vilket kan ses som en "blå våg".

Närmast inväntas debatten på torsdagen, som möjligen kan ändra förutsättningarna.

Trump tycks ha kastat in handduken i nyckelstater som Michigan och Wisconsin, och fokusera mer på Florida, Arizona och North Carolina. I de förstnämnda delstaterna är ledningen så stor att mätningarna knappast kan ha så fel, medan de senare kan vara inom räckhåll.

Bookmakers ser ändå en sannolikhet på närmare 80 procent för en blå våg, vilket är en hint om att marknaderna redan bakat in nyhetsvärdet av ett sådant utfall.

Bidens stigande popularitet och en trolig blå våg har varit positivt korrelerad till stigande börs (S&P 500) och råvaror och negativt korrelerad till priset på tioåriga statsobligationer, dollarindex och USD/CNH (starkare yuan).

Dessa rörelser kan fortsätta initialt efter en Biden-vinst men snabbt vändas till sin motsats.

"Poängen är att ett sådant scenario redan prisats in till mer än 80 procent, och att momentum i den handeln tappat energin nu", skriver Nordea.

I en enkät bland såväl marknadsaktörer som strateger om marknadsutvecklingen en månad efter en trolig blå våg tror de flesta att detta "Biden-rally" skulle innebära stigande börs, svagare dollar och brantare avkastningskurva. Störst konsensus finns om att det ska leda till högre långräntor.

"Det finns därmed en konsensusuppfattning om att Biden som president skulle ge en reflationistisk marknadsmiljö den kommande månaden. 'Buy the rumour, sell the fact'?", skriver Nordea.


Bild: Biden har klar ledning i "swing states".


Källa: Realclearpolitics
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.