Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-01

USA: BÖRJAR SE INFLATIONSFÖRVÄNTNINGAR I LÖNEKRAV - PROFESSOR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter flera år då inflationen inte varit en fråga i lönesamtal börjar det nu synas tecken på att situationen svänger.

Det framhåller Peter Orazem, professor i nationalekonomi vid Iowa State University, till Dow Jones.

"Inflationsförväntningarna börjar jobba sig in i vad folk förväntar sig att tjäna", säger han.

Han ger en kommentar med anledning av att inte minst drygt 10.000 medarbetare hos jordbruksmaskintillverkaren John Deere gått ut i strejk. De ska på tisdagen rösta huruvida de accepterar ett nytt förslag på sexårskontrakt som innehåller ökade skydd mot stigande inflation än tidigare arbetsgivarbud.

Enligt det nya förslaget från Deere ska lönen justeras efter levnadsomkostnader utöver fastslagna procentförändringar. Sådana inflationsjusteringar försvann ur Deere-kontrakten i det avtal som slöts med fackförbunden 2015.

Sådana så kallade "COLA"-avtal (cost-of-living adjustments) var vanligt förekommande under höginflationsdecennierna 70- och 80-tal.

"Folk vill ha mer pengar direkt. Levnadskostnaderna är höga och kommer bli högre", säger Tom Johnson, anställd vid Deere, till Dow Jones.

Förslaget som Deere-anställda ska rösta om inkluderar 10 procent i lönehöjning i år samt en direktbonus om 8.500 dollar per anställd om förslaget röstas igenom på tisdagen. Löneökningar om 5 procent är vidare planerade till 2023 och 2025 samt bonusbetalningar om 3 procent övriga tre avtalsår.

Deere-anställda har strejkat sedan den 14 oktober, den första strejken på firman på 35 år.

Om strejken blir långvarig har den befarats att via jordbruksindustrin fortplanta sig till amerikanska livsmedelspriser. Därtill ses strejken som ett tecken på att amerikanska arbetstagare drar nytta av sin starka position på arbetsmarknaden och börjar att kräva mer betalt.
Författare Direkt-SE