Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-08

USA: ERBJUDER NY PLAN I SAMTAL OM GLOBAL BOLAGSSKATT - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Biden-administrationen har föreslagit en ny modell för att beskatta multinationella företag och vill att världens största företag ska betala skatter till nationella regeringar baserat på deras försäljning i varje land som del av en uppgörelse om en global minimiskatt.

Det skriver Financial Times och hänvisar till document som skickats till de 135 länder som förhandlar om internationell beskattning vid OECD i Paris.

Planen från det amerikanska finansdepartementet skulle gälla för vinsterna hos de allra största företagen, inklusive amerikanska teknikföretag, oavsett deras fysiska närvaro i ett givet land.

Målet för planen är, enligt FT, att katalysera förhandlingarna vid OECD med löftet om ett mer stabilt internationellt skattesystem som skulle stoppa spridningen av nationella digitala skatter och bryta skatteflykt och vinstdelning hos många multinationella bolag.

En uppgörelse vid OECD skulle tillåta Joe Bidens administration att höja bolagsskatterna för amerikanska bolag utan oro för att undergrävas av andra länder eftersom den skulle inkludera en allmänt tillämpad global minimiskatt. USA vill att denna minimiskatt ska vara 21 procent.

Om den amerikanska planen skulle accepteras skulle andra länder kunna öka sina skatteintäkter från stora amerikanska tech-jättar coh andra multinationella företag som verkar id eras länder men betalar lite bolagsskatt.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.