Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-05

USA: HANDELSUNDERSKOTT KOMMER INTE FORTSÄTTA NED - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En återhämtning i såväl amerikansk export och import skedde under juni och handelsunderskottet krympte som väntat jämfört med i maj. En fortsatt minskning är dock inte något som ligger i korten.

Det skriver Capital Economics i en snabbkommentar efter att underskottet varit 50,7 miljarder dollar i juni, efter 54,8 miljarder i maj. Underskottet minskade när exporten steg drygt 9 procent medan importen endast ökade knappa 5 procent.

"Även om exporten återhämtade sig mer och gjorde att handelsunderskottet krympte så är importen endast 15,2 procent ifrån nivån i februari mot mer än 25 procent för exporten", skriver Wells Fargo i en snabbkommentar.

Samtliga huvudkategorier avseende export ökade i juni, inte minst den av bilar och bildelar som lyfte med hela 144 procent efter återöppningen av fabriker, fortsätter banken.

"Varuimporten visade på liknande sätt bredbaserad förbättring /.../ rapporten signalerar att aktiviteten började återhämta sig i juni. Men då covid-fallen re-accelererat både på hemmaplan och utomlands är frågan till vilken utsträckning som återstudsen fortsätter. Förutan nya nedstängningar räknar vi med en fortsatt men modest återhämtning i det tredje kvartalet", skriver Wells Fargo.

Capital Economics räknar å sin sida med att förbättringen kan fortsätta vara snabb under kommande månader då "handeln följer efter den starka inledande återhämtningen i slutefterfrågan".

"Då amerikanska nyckelexportdelar som resetjänster och leveranser av kommersiella flygplan kommer att ligga kvar på en låg nivå under ett tag framöver så är det inte troligt att handelsunderskottet fortsätter att minska under kommande månader", för Capital Economics fram.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.