Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-22

USA: INFLATION RISKERAR HÅLLA TILLBAKA KONSUMTION – WELLS FARGO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationen utgör ett konkret hot mot den konsumentdrivna återhämtningen efter pandemin under resten av 2021.

Det skriver Wells Fargo i en analys.

"Under vad vi annars förväntar oss blir ett solitt år för konsumenterna är den största risken, enligt oss, att den oro för stigande priser som syns i barometerdata börjar leta sig in det faktiska konsumentbeteendet", skriver de.

De noterar att Michigan-index över konsumentförtroendet i USA i juli sjönk till den lägsta nivån sedan i februari, där en viktig faktor var just oro för inflation. Planerna på att köpa bilar och bostäder föll till den lägsta nivån på närmare 40 år – och andelen som anger just "höga priser" som anledningen att avvakta med inköp är på de högsta nivåerna sedan mätningarna inleddes 1978.

"Ett massivt sparande, högre inkomstökningar och generösa skattelättnader bör hjälpa konsumenterna att motverka en del av prisökningarna, men allt denna likviditet gör samtidigt prisproblemet värre", skriver Wells Fargo och tillägger att inflationen kommer att vara en motvind och nedåtrisk för privatkonsumtionen under resten av året.
Författare Direkt-SE