Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-27

USA: KÄMPANDE HYRESMARKNAD KAN LEDA TILL NÄSTA BOSTADSKRIS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Miljoner hyresgäster i USA ligger efter med hyran och snart kan massvräkningar vara ett faktum, vilket kan leda till en ny amerikansk bostadskris.

Det skriver Dow Jones.

En bostadskris centrerad till den enorma lägenhets- och bostadshyresmarknaden i USA hotar att leda till att miljoner hyresgäster vräks och hyresvärdar står utan miljarder dollar i intäkter.

Sedan i mars, då coronapandemin stängde ner de flesta affärsverksamheterna, har ett stort antal hyresgäster inte kunna betala hela eller delar av sin hyra. Många företag är fortfarande stängda eller bara delvis öppna, vilket tvingar hyresgäster in i arbetslöshet och att länsa sina besparingar.

Många hyresgäster har hittills skyddats från att förlora sina hem av förbud mot vräkningar på federal eller lokal nivå. Men dessa förbud kommer enligt planen att löpa ut i januari eller tidigare. Hyresgäster kommer då att stå med månader av missade hyror, som till och med de som har jobb kan kämpa med att betala.

Estimat över den totala summan av utestående hyror varierar kraftigt, men enligt alla mått kommer resultatet av missade hyresbetalningar att äventyra en stor andel av den amerikanska befolkningen och spilla över på den bredare ekonomin.

Enligt en studie från Federal Reserve i Philadelphia förra veckan visade att utestående hyresbetalningar kommer att nå 7,2 miljarder dollar före slutet på 2020, medan beräkningar från Moody's Analytics visar att de kan nå nästan 70 miljarder dollar före årsskiftet om det inte kommer något nytt stimulanspaket. Enligt analysfirman skulle 12,8 miljoner amerikaner då vara skyldiga i snitt 5.400 dollar i missade betalningar.

Den allt mer uppblåsta skuldfrågan för hyresgäster är ytterligare ett tecken på hur covid-19 straffar de mindre bemedlade mycket värre än de mer välbeställda.

Dow Jones skriver att den stigande hyresskulden också kan komma att hindra vägen till en återhämtning i den amerikanska ekonomin, när 30 till 40 miljoner människor från New York City till San Fransisco står inför en potentiell vräkning när förbudet löper ut, enligt estimat från federala regeringsföreträdare.

"Dessa hushåll kommer att tvingas till en del rätt massiva finansiella val och dra ned på annan konsumtion för att betala sin hyra. Det blir ett hårt slag mot ekonomin", sade Mark Zandi, Moody's chefekonom.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.