Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-15

USA: MER FINANSPOLITISKA ÅTGÄRDER VÄNTAS - GOLDMAN SACHS (NY)

(tillägg: från stycke ett)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) För att undvika en ny form av "budgetstup" (fiscal cliff) när en rad program successivt löper ut väntas USA införa ytterligare finanspolitiska åtgärder.

Det skriver Goldman Sachs i en analys.

Totalt förväntas dessa att uppgå till 1.500 miljarder dollar vilket motsvarar 7 procent av landets BNP. Dessa förväntas att sättas i verk vid nästa budgetförslag från kongressen, vilket förmodas att vara runt slutet av juli eller början av augusti.

De menar att stöd till mindre verksamheter kommer fortsätta så som den nuvarande Paycheck Protection Program (PPP) har gjort. Däremot förväntar de sig att dessa stöd kommer att vara mer inriktade på de hårdast drabbade verksamheterna till skillnad från PPP.

Vidare menar de att bidragen till arbetslösa kommer att fortsätta. Hittills har kongressen godkänt bidrag på 600 dollar per vecka fram till slutet av juli. Goldman Sachs menar att det skulle vara politiskt utmanande att inte fortsätta ge dessa bidrag och räknar därmed att dessa bidrag kommer att fortsätta ges på cirka 300 dollar per vecka till slutet av året.

Konsumtionen mellan april och maj ökade till följd av åtgärder i form av ökade betalningar till konsumenter efter beslut från kongressen. Goldman Sachs ser det som sannolikt att kongressen kommer att godkänna ännu en runda av liknande åtgärd.

Coronapandemin har haft en negativ påverkan på delstaternas budgetar och kongressen kommer att införa ytterligare åtgärder för att ge stöd. Kongressen har redan godkänt stöd på 275 miljarder dollar till delstaterna, och ytterligare 250 miljarder väntas.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.