Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-06

USA pekar ut Kina som valutamanipulatör

wysiwyg_image

Trump-administrationen har officiellt beslutat att Kina manipulerar sin valuta och ska arbeta tillsammans med IMF för att få bort denna orättvisa konkurrens från Peking.

Det uppgav finansminister Steven Mnuchin på måndagen, enligt Reuters.

Det är första gången som landet pekas ut sedan 1994, även om det har funnits varningar i en rad rapporter.

Agerandet följer på att Kina på måndagen tillåtit yuanen att tappa till över 7-nivån mot dollarn för första gången på över ett decennium. Kina uppgav även att de kommer att sluta köpa amerikanska jordbruksprodukter.

Finansdepartementet uppgav att uttalandet från Kinas centralbank, PBOC, gjorde det klart att Kinas myndigheter har omfattande kontroll över växelkursen. PBOC uppgav att de ska fortsätta att vidta "nödvändiga och riktade åtgärder mot ett beteende av förstärkande feedback som kan uppstå på valutamarknaden".

"Detta är ett öppet erkännande av PBOC att de har omfattande erfarenhet av att manipulera sin valuta och förblir redo att göra så på pågående basis", skrev finansdepartementet.

USA:s lag från 2015 har satt upp tre villkor för att kunna klassas som valutamanipulatör: om de har ett bytesbalansöverskott på över 2 procent av BNP, ett bilateralt handelsöverskott på minst 20 miljarder dollar och om de vidtar ensidiga interventioner på valutamarknaden. I maj ansåg finansdepartementet att Kina bara uppfyllde ett av dessa villkor.

Efter att ha utpekats som valutamanipulatör så ska finansdepartementet begära särskilda förhandlingar med landet för att försöka korrigera den undervärderade valutan, med eventuella straff som undantagandet vid offentliga upphandling. Åtgärden ses därmed mer som en symbolisk handling jämfört med de strafftullar som Trump redan infört.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.