Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-08

USA: PENGAR SLUT I OKTOBER OM EJ SKULDTAKET HÖJS - YELLEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA: finansminister Janet Yellen varnar i ett brev till kongressen om att finansdepartementets extraordinära åtgärder för att undvika skuldtaket kan ta slut under oktober.

I brevet, som publicerats på finansdepartementets webbplats, uppdaterar finansministern kongressen om de åtgärder som vidtagits för att kunna fortsätta att finansiera staten efter att skuldtaket återinfördes den 1 augusti.

Finansdepartementet har nyligen uppdaterat sin uppskattning om hur länge de extraordinära åtgärderna kommer att räcka om kongressen inte agerar för att höja taket. Janet Yellen konstaterar att osäkerheten i uppskattningen är stor och att departementet därmed inte kan ge några exakta besked.

"Men baserat på vår bästa och mest aktuella information är det mest sannolika utfallet att pengarna och de extraordinära åtgärderna kommer att ta slut under oktober månad", skriver hon.

Finansministern påpekar att tidigare episoder där kongressen har väntat till sista stund med att höja skuldtaket "kan orsaka allvarlig skada för företagens och hushållens förtroende, höja kortfristiga lånekostnader för skattebetalarna och påverka USA:s kreditbetyg negativt".
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.