Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-09

USA: REVIDERAR NED BNP-PROGNOS FÖR 3 KV - WELLS FARGO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s ekonomiska tillväxt verkar vara positiv igen. Nylig data tyder på att ekonomin nådde botten i maj och att BNP bör visa en robust uppstuds under tredje kvartalet.

Men storbanken Wells Fargo reviderar ändå ned sin BNP-prognos för tredje kvartalet. Detta på grund av den senaste tidens tilltagande uppgång i antalet coronafall i USA och som lett till att vissa delstater pausat öppningsprocessen eller infört vissa måttliga nya begränsningar, skriver banken i ett kundbrev.

De noterar att statistiken över USA:s BNP-utveckling, som släpps i slutet på månaden, bör visa att produktionen störtdök med runt 35 procent under andra kvartalet.

Prognosen för tredje kvartalet har sänkts till en BNP-tillväxt med en beräknad årstakt på runt 18 procent, ned från tidigare prognos på +24 procent för en månad sedan.

Deras prognos för helåret bygger på antagandet att en generell nedstängning av ekonomin, som den i mars och i april, inte kommer att hända igen. De antar också att utvecklingen av ett effektivt vaccin kommer att tillåta det ekonomiska livet att gradvis återgå till något liknande "normalt" nästa år.

"Men vi erkänner lätt att ett generellt återinförande av begränsningar utgör en nedåtrisk för vår prognos", tillägger banken.

De räknar med att det kommer att ta några år innan ekonomin i USA är tillbaka på den nivå som gällde innan pandemin slog till, och spår att arbetslösheten bara sjunker till 8 procent i slutet av innevarande år och till 6 procent i slutet av nästa år.

"En förhöjd arbetslöshetsnivå och godartad inflation bör hålla Fed stilla åtminstone till slutet av nästa år. Följaktligen bör också långa obligationsräntor vara fortsatt låga under överskådlig tid", skriver Wells Fargo i sitt månadsbrev.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.