Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-19

USA: UTMANING FÖR FED JUSTERA INFLATIONSMÅL - KROSZNER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kommer att bli en utmaning om Fed vill justera sitt inflationsmål på 2 procent, och övergå till någon form av prisnivåmål.

Det säger Randall Kroszner, tidigare Fed-guvernör, till CNBC.

Fed håller för närvarande på med sin översyn av policyramverket, där besked kan komma vid septembermötet. Fokus ligger närmast på eventuella diskussioner vid julimötet, vars protokoll publiceras på onsdagen.

Att anta ett prisnivåmål skulle tillåta Fed att låta inflationen stiga över målet ett tag, för att kompensera för tidigare perioder under målet.

Men detta kan bli en pedagogisk utmaning enligt Randall Kroszner. Traditionellt har Fed sagt att när inflationen närmar sig 2 procent så kommer de att strama åt. Den alternativa strategin är att se det ur ett mer långsiktigt perspektiv.

Eftersom vi missat målet under ett decennium så kan vi gå över ett tag, men det kan få folk att tro att Fed inte menar allvar med inflationsbekämpning, och att inflationen kan gå utom kontroll.

"De vill ge guidning om att de verkligen vill att inflationen går upp och stabiliseras över 2 procent för att kompensera för att den legat under 2 procent så länge. Men de vill inte gå så långt som att folk tänker att 'hjälp, Fed har glömt att vara tuffa mot inflationen och vi kan se den stiga till 3 eller 4 procent'", sade han.

Detta kommer att bli utmaningen längre fram. På kort sikt ligger riskerna snarare mot hotet om deflation, eller mycket låg inflation.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.