Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-07

USA: VAPENFÖRSÄLJNINGEN FORTSÄTTER UPP, MEN VAPENAKTIER SLÄPAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Försäljningen av skjutvapen i USA steg i mars med 25 procent till nära 4,7 miljoner vapen, jämfört med motsvarande månad i fjol. Det är en av de allra högsta månadssiffror som uppmätts sedan försäljningen började mätas 1998, skriver Wall St 24/7.

Ökningen är en del av en större trend då skjutvapenförsäljningen i USA i fjol ökade med 40 procent till 39,7 miljoner, den högsta årssiffran hittills.

Trots tillväxten har det dock gått förvånansvärt trögt för de största amerikanska vapentillverkarna på börsen. Medan en brasiliansk vapentillverkare som Taurus har stigit över 40 procent i år, har amerikanska bolag som Smith & Wesson och Ruger bara stigit med 0 respektive 3 procent under samma tid.

Försäljningen följs genom polismyndigheten FBI:s statistik över de som går igenom landets system för bakgrundskontroll före vapenköp. Tänkbara orsaker som anförts till försäljningsökningen är den sociala oro som spreds i stora delar av landet under fjolåret, samt effekter av pandemin – en studie från UC David School of Medicine hävdar att pandemin har förstärkt existerande ojämlikheter i samhället vilket i sin tur bidragit till ökad rädsla för våld.

Bland förstagångsköparna av vapen under fjolåret märktes enligt CNN en stor ökning av kvinnor och svarta. Regionalt utmärkte sig i mars Illinois, då delstaten stod för drygt 1,4 miljoner vapenaffärer. Det motsvarade hela 30 procent av den nationella försäljningen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.