Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-16

USA: VISUMSANKTIONER MOT HUAWEI OCH ANDRA KINESISKA TECHBOLAG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA inför visumrestriktioner mot kinesiska tech- och telekombolag som det spionageanklagade Huawei, tillkännagav utrikesminister Mike Pompeo vid en presskonferens på onsdagskvällen, enligt CNBC.

Huawei beskrevs av Mike Pompeo som "en förlängd arm av det kinesiska kommunistpartiets övervakningsapparat som verkar för att censurera politiska dissidenter och som en möjliggörare av massinterneringar i läger som de i Xinjiang", där uighurminoriteten förföljs.

"Utrikesdepartementet kommer införa visumrestriktioner mot vissa specifika anställda i kinesiska teknikbolag som Huawei, som bistår regimer som begår människorättsbrott och övergrepp globalt", sade Mike Pompeo.

Huawei har uttryckt besvikelse över beslutet och kallat den "godtycklig" och hävdat att bolaget agerar oberoende av kinas regering som en "privat och arbetstagarägt bolag".

Mike Pompeo har tidigare beskrivit Huawei och andra statligt finansierade företag som "trojanska hästar för den kinesiska underrättelseapparaten".

"Världens teleoperatörer bör ta notis om att affärer med Huawei är likställt med att stötta människorättsförgripare", sade han vid presskonferensen.

Tidigare i veckan har Storbritannien fattat ett slutgiltigt beslut i fråga om Huawei, som nu kommer förbjudas i utrullningen för nästa generations mobila nätverk mot bakgrund av säkerhetsproblematik. Dessutom kommer tidigare installerad utrustning att monteras ned innan 2027. Det innebär att den brittiska marknaden för telekom, liksom i flera andra länder som fattat samma beslut, i praktiken blir till ett duopoli bestående av svenska Ericsson och finländska Nokia.

Andra bolag som omgärdas av liknande beskyllningar är den omåttligt populära kinesiska videoappen Tiktok. Mike Pompeo har varslat om att USA överväger att blockera Tiktok och andra sociala medie-appar på grund av risker för den nationella säkerheten.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.