Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-19

USA/KINA: ORACLE FÅR PRESIDENTSTÖD FÖR FÖRVÄRV AV TIKTOK USA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s president Donald Trump ger stöd åt mjukvarubolaget Oracle i fråga om anspråket på den amerikanska delen av den populära men spionageanklagade kinesiskägda musikvideoappen Tiktok, rapporterar flera medier.

President Donald Trump sade på frågan om Oracle kunde vara en bra ägare för Tiktok i USA att han gillar bolaget.

"Oracle är ett jättebra bolag och dess ägare är en fantastisk kille. Jag tror absolut att Oracle skulle kunna hantera det", sade han.

Oracles grundare och ordförande är Larry Ellison, en uttalad Trumpsupporter som också bidragit vid insamlingar till presidentens kampanj inför presidentvalet i november.

Det spekuleras just nu om hur hög prislappen ska bli. Några av ägarna i Bytedance, det kinesiska bolaget som äger Tiktok, har enligt Reuters värderat den globala Tiktok-verksamheten till omkring 50 miljarder dollar.

I affären kommer också verksamheterna i Kanada, Australien och Nya Zeeland, som rapporterar till USA-enheten, att ingå.

Utöver Oracle är enligt Financial Times rapporter från tisdagen även techinvesteraren Sequoia Capital och riskkapitalbolaget General Atlantic, som också investerat i Bytedance, med på tåget. En annan intressent som anmält sitt intresse är Microsoft, enligt medieuppgifter.

Det var i förra veckan som Donald Trump offentliggjorde att Tiktok kommer förbjudas från den 15 september i USA om inte appen säljs till en amerikansk entitet inom 90 dagar.

"Det finns trovärdiga uppgifter som får mig att tro att Bytedance kan vidta åtgärder som hotar den nationella säkerheten i USA", skrev presidenten i en exekutiv order.

Bytedance har slagit ifrån sig beskyllningarna, som har att göra med att kinesiska bolag är tvingade att vid förfrågan dela ut användardata till kinesiska regimen.

Liknande anklagelser har riktats mot telekombolaget Huawei, varför Kinas ledare vid upprepade tillfällen anklagat USA och andra västländer som gått på den amerikanska linjen för geopolitisk mobbning och som ett försök att få övertag i en vidare handelskonflikt.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.