Du är här

2017-05-22

"Utdelningskapacitet behöver inte bli större"

En flytt av Nordeas huvudkontor till Finland eller Danmark skulle kunna innebära lägre kapitalkrav för den nordiska storbanken. Om nuvarande kreditbetyg ska behållas, vilken banken siktar på, innebär det samtidigt inte att Nordeas utdelningskapacitet per automatik blir större.

Det säger Jesper Damkjaer, kreditanalytiker på Danske Bank i Köpenhamn, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Riktlinjerna för kreditbetyg är oberoende av vilket land som Nordea har sitt huvudkontor i och beror inte på rådande regleringskrav. Exempelvis bedömer S&P att Nordeas nuvarande kapitalnivå är lämplig. Skulle banken dela ut mycket kapital bara för att kraven är lägre, skulle den kunna få problem med kreditbetygen framöver", säger han.

Jesper Damkjaer konstaterar att nuvarande kreditbetyg hos Standard & Poor's får stöd av att svenska regeringen bedöms stötta banker i finansiella kriser. Han säger vidare att en flytt av huvudkontoret till Helsingfors eller Köpenhamn skulle kunna påverka det stödet.

"Det stödet för kreditbetyget skulle möjligen kunna försvinna, men å andra sidan skulle möjligheten att utfärda Alac-skuldinstrument ("Additional Loss Absorbing Capacity") kunna agera motvikt för ett intakt kreditbetyg", resonerar han.

Nordeas aktiekurs har stigit drygt 10 procent under den senaste månaden samtidigt som beslutet att flytta huvudkontoret från Stockholm verkar komma allt närmare. På aktiemarknaden har det spekulerats i att Nordeas utdelningskapacitet ökar om huvudkontoret flyttas till exempelvis Helsingfors. Detta då kapitalkravet skulle sjunka vid en flytt till eurolandet Finland och regleringskraven som råder inom bankunionen, jämfört med den svenska Finansinspektionens kapitalkrav.

Nordeas IR-chef Rodney Alvén har påpekat att banken oavsett hemvist vill behålla sina nuvarande kreditbetyg. Till Nyhetsbyrån Direkt säger han på måndagen att exempelvis det danska banksystemet har en lägre rating än det svenska hos S&P och att det är en faktor som skulle innebära att Nordea inom scorekortet skulle kunna få lägre delbetyg inom den delen.

"Allt annat lika skulle vi behöva hålla mycket kapital för att behålla betyget AA-", påpekar han utan att gå in på exakt vad för kapitalnivå det skulle röra sig om.

Nordeas bedömning är att en eventuell förändring av hemvisten skulle kosta väsentligt mindre än de 65 till 70 miljoner euro som den nya legala strukturen kostade (som genomfördes under förra året).

I Sverige har avdragsrätten på vissa juniora skulder tagits bort. Nordea bedömer att det är på denna front som en förändrad hemvist skulle kunna innebära ett förändrat skatteläge och att det rör sig om ett belopp på omkring 60 miljoner euro årligen. Bankens ambition är att ta beslutet om hemvist före sommaren, säger Rodney Alvén.

SvD skrev på fredagen att Nordea har bestämt sig för att flytta huvudkontoret från Sverige och att det formella beslutet kommer att tas på ett styrelsemöte den 30:e maj.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.