Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-12-03

UTG räddat?

Resebranschen är hårt pressad av alla restriktioner som införts för att begränsa smittspridningen av Covid-19. Unlimited Travel Group är inget undantag därvidlag.

 

Svåra tider för reseföretagen

Inför 2020 var bokningsläget mycket bra, men när smittan spreds och gränserna stängdes vällde avbokningarna in och kundernas betalningar skulle återbetalas samtidigt som inga nya resor bokades. Detta tömde kassorna i många reseföretag vilket medfört att man tvingats be aktieägarna om hjälp för att överleva. Bl a har flygbolaget SAS, som har svenska och danska staterna som största ägare, fått många miljarder kronor av skattebetalarnas pengar för att säkra överlevnaden.

 

Mycket stort bemyndigande

På onsdagen hölls en extrastämma i UTG för att bemyndiga styrelsen att emittera nya aktier i mycket stor omfattning. Förhoppningsvis lyckas man med detta verktyg få bolaget att överleva fram tills de omtalade vaccinen har gjort det möjligt att resa någorlunda normalt igen. Förvisso finns det ett stort sug efter att åter få resa fritt, men frågan är om återhämtningen på resemarknaden kommer att gå lika snabbt som den försvann? Den som tror att marknaden snart är tillbaka där den var för ett år sedan och med den framtidstron nu köper aktier i UTG får nog räkna med att bli ordentligt utspädd.

 

Firma byts mot företagsnamn!

En liten detalj som beslutades på dagens stämma var att i bolagsordningen byta ut ordet "firma" till ordet "företagsnamn". Detta för att följa Lag (2018:1653) om företagsnamn. Enligt stämmans ordförande adj professor Carl Svernlöv är detta något som samtliga bolag kommer att tvingas göra för att följa den nya lagstiftningen. Man kan få intrycket att det är ont om arbetsuppgifter på Regeringskansliet när man ägnar tid åt en sådan här lagändring.

 

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.