Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-10

Därför halverar byggjätten utdelningen: ”Kompromiss”

wysiwyg_image

STÄMMORAPPORT: En meriterad Tomasduo i fokus när NCC beskrev utmaningarna som storbolaget står inför.

Tisdag den 9 april höll NCC årsstämma med den lättsamme Tomas Billing som skicklig ordförande, vid sin sida hade den nye vd:n Tomas Carlsson som Tomas B kallade för rookie trots att Tomas C arbetat i NCC i sammanlagt 24 år, efter några års utflykt till Sweco är han nu tillbaka hos NCC. Denna Tomasduo gjorde sitt bästa för att förklara varför de senaste årens resultat varit så usla.

För 2018 har man gjort avsättningar på nästan 1.600 miljoner kronor på grund av omvärderingar och nedskrivningar av olönsamma projekt. Vi frågade om detta var tilltaget med god marginal eller om det kommer ytterligare kallduschar eller om vi kanske kan förvänta oss uppskrivningar i år.

– Vi har gjort de mest kvalificerade bedömningar vi kunnat, men på den försiktiga sidan.

Varför är det då så dyrt att bygga i Sverige, kan man inte importera byggvaror från länder där de säljs mycket billigare?

– Några av anledningarna är att byggstandarden är så olika från kommun till kommun och att bygglovsprocesserna är krångliga och tidsödande. Det uppgavs också att svenskarna gärna köper sina telefoner från Kina, men byggmaterialet vill de ha från Sverige.

Är det då så att man finns på för många marknader eftersom man inte tjänar pengar i exempelvis Norge där man har många felkalkylerade projekt?

– Nej, vi ser en stor potential i att finnas runt om i Norden där vi har högre lönsamhet i egenutvecklade projekt.

NCC halverade i år utdelningen till 4 kronor per aktie, men har man egentligen råd att betala ut det när det går så dåligt?

– Ja, det är en signal till marknaden att vi tror på framtiden. Styrelsen har diskuterat att helt slopa utdelningen, men vi valde en kompromiss mitt emellan åtta och noll.

Hur lång tid ska det då ta tills vi får ett positivt resultat?

Vd svarade att han är mycket otålig och vill se snabba resultat.

Det ser vi aktiesparare fram mot!

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.