Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-07

VACCIN: FÖRDELARNA MED ASTRA ZENECA-VACCIN ÖVERVÄGER – EMA (NY)

(Tillägg: Från stycke 11)

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA bekräftade på onsdagen att fördelarna med Astra Zenecas covid-19-vaccin överväger riskerna.

Ovanliga blodproppar med lågt antal blodplättar bör anges som mycket ovanliga biverkningar.

Det skrev EMA i ett pressmeddelande om den fortsatta djupgranskningen av EMA:s kommitté för riskbedömning, PRAC.

EMA påminde vårdpersonal och personer som får vaccinet att känna till möjligheten till mycket ovanliga fall med blodproppar.

Hittills har de flesta fallen inträffat hos kvinnor yngre än 60 år inom två veckor efter vaccinationen.

I en intervju i tisdagens Il Messaggero sade EMA:s chef för vaccinstrategi Marco Cavaleri att det finns en koppling mellan vaccinet och blodproppar.

Den 31 mars och den 16 mars förklarade EMA att man inte hade hittat några bevis för en koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar. Den 31 mars sade EMA att det är "möjligt".

Vid båda tillfällena sade EMA att fördelarna överväger riskerna mycket.

I mitten av mars pausade Sverige och 16 andra EU-länder vaccineringar med Astra Zenecas vaccin i väntan på utredning av misstänkta biverkningar. Bland de 16 länderna fanns de stora i unionen, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien.

När användningen av vaccinet har återupptagits har många länder infört åldersbegränsningar. I Sverige ges vaccinet till personer som är 65 år och äldre.

"Risken för dödsfall från covid-19 är mycket större än för dödsfall från dessa biverkningar. Vi behöver fortsätta med vaccineringen", sade EMA:s chef Emer Cooke vid en presskonferens.

För närvarande är det svårt att säga om fördelarna överväger riskerna just för gruppen kvinnor yngre än 60 år, sade Sabine Straus, ordförande för PRAC.

"Men vi vet att risken är mycket liten", fortsatte hon.

EMA kunde inte med säkerhet hitta en förklaring till biverkningarna. En sannolik förklaring är en reaktion från immunförsvaret liknande den som uppstår för patienter som behandlas för heparin, sade Sabine Straus.

Hon kunde inte säga att andra grupper kunde känna sig säkra. Biverkningarna kan ha uppstått hos kvinnor yngre än 60 år på grund av att de har vaccinerats i högre grad.

Sabine Straus sade att EMA inte har data för att uttala sig om det går bra att byta vaccin från första till andra dosen, alltså från Astra Zeneca till något annat vaccin.

PRAC har undersökt 62 fall av blodproppar i kärl som dränerar blod från hjärnan (CVST, cerebral venous sinus thrombosis) och 24 fall av blodproppar i kärl som dränerar blod från tarmar, magsäck och mjälte (SVT splanchnic vein thrombosis).

18 av dessa fall hade dödlig utgång.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.