Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-04-29

Vad är främsta risken fram över för Alfa Laval? Det är flertalet enligt VD Tom Erixon på bolagets årsstämma

Alfa Lavals årsstämma 2020 hölls den 23 april på Scandic Star i Lund med en brokig skara av människor p.g.a. Covid 19. Det syntes tydligt att virus hade effekt på antalet deltagare. Mycket av det normala var inställt, till exempel blev varken produktpresentation, ingen styrelse på plats, ingen mat eller fika, så självklart påverkade Covid 19 denna stämma  som hade knappt 20 deltagare. Därtill var det betydligt färre röster än vanligt d.v.s. 31 % (130 miljoner aktier), eftersom storägaren Tetra Laval andel ej var registrerade före stämman. Vilket de också beklagade, men stod bakom de förslag som var presenterade denna dag vilket också togs till protokollet. 

Hursomhelst kunde stämman indelas med styrelsen på telefon och trotjänarna VD Tom Erixon och Emma Adlerton tillsammans med advokaten Erik Sjöman som ordförande. Det mest anmärkningsvärda var att VD inte höll något anförande utan skulle komma som en videolänk under stämman. Det påverkade självklart tiden för stämman och vilka frågor angående senaste året och samt kvartalets utfall. Vi fick dock ställa fråga angående det senaste året, vilket Aktiespararnas gjorde:

Det kommer naturligt att ställa en fråga om Covid19 i dessa tider. Tom, kan du nämna de tre största riskerna för Alfa Laval framöver?

  1. Den första risken är självklart vår personal. Vi har arbetat aktivt att säkerställa att vår personal drabbas så lite som möjligt under denna tid. Det är väldigt få som har drabbat i vår organisation av detta virus vilket jag är mycket glad över.
  2. När det gäller vår Supply Chain kedja har vi har arbetat aktivt att påverkan ska vara så liten som möjligt. Jag är mycket nöjd att vår operationsorganisation har gjort allt vad de kan för att vi kommer över detta svåra läge även vi har haft vissa problem i Indien.
  3. Avslutningsvis är vår finansiella situation en av stor risk framöver. Det gäller att säkerställa att vi har full ordning på våra finanser eftersom vi inte vet hur långt detta ska pågå. Vi känner dock stor tillförsikt att våra aktiviteter vi gör inom Alfa Laval ska kunna överbrygga detta läge.  

Det kom också en fråga från en annan deltagare i publiken som undrade om vilka effekter oljeindustrin kommer ha för Alfa Laval speciellt när deras finansiella situation är mer ansträngd nu? VD Tom Erixon påtalade att risken var ganska liten på kort sikt, eftersom mycket av betalningar är förskott.

Därefter gick stämmans övriga punkter snabbt igenom utan några frågor eller anmärkningar från den skara som var på plats i lokalen. Det som mest var intressant var lågt intresse för de klubbade besluten dvs. det hördes knappt ”Ja” när besluten fattades, men advokaten Erik Sjöman skötte det hela snyggt så stämmans beslut kunde fattas trots att klubban gick sönder vid ett kort tillfälle.

Avslutningsvis var den stora händelsen att det blir en ny ordförande; Dennis Jönsson från Tetra Pak, eftersom Anders Narvinger slutar efter sin 17 år i styrelsen. Han fick också med ett stort tack för sina insatser i styrelsen av Finn Rausing speciellt efter att ha rekryterat de två senaste VD:arna till bolaget, däribland Tom Erixon. Därefter kunde stämman avslutas med den snabba tiden på 36 min. Det kan jämföras att stämman med middag och föraktiviteter kan vara upp till 3 timmar och med betydligt fler deltagare. Vi får hoppas att nästa år stämma under 2021 kan återgå till normala former på Sparbanken Arena i Lund där den bruka hållas. 

Författare och bevakare: Joakim Sandström

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.