Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-01-17

Vad innebär utträdet för Sverige?

wysiwyg_image

Det har gått över ett halvår sedan chockbeskedet kom. På midsommarmorgonen, svensk tid. Folkomröstningen gällande ett fortsatt EU-medlemskap eller inte hade mynnat ut i att majoriteten av det brittiska folket röstat för ett utträde. Följaktligen var en ”brexit” ett faktum. Eller, ja, i alla fall hade grunden lagts till något lika historiskt som ovisst. Aldrig tidigare har ett land, eller union bestående av flera länder som Storbritannien är, röstat för att lämna EU.

Ingen missade börskaoset – inte minst det i Stockholm – som uppstod eller de överraskande, snabba återhämtningarna. Eller att Bank of England sänkte basräntan med 25 punkter, till 0,25, för första gången på sju år i hopp om att dämpa den ekonomiska turbulens utträdet medförde. Samt att regeringen, med premiärminister David Cameron och finansminister George Osbourne i spetsen, avgick efter sitt misslyckande att hålla Storbritannien kvar inom EU.

Sedan har termen ”brexit” förbytts mot ”britmess”. Något klart upplägg kring hur själva utträdet ska gå till har ännu inte lyckats tagits fram. Det har pratats om såväl en hård som en mjuk brexit. Allt ifrån att betala en avgift för att få ha fortsatt tillgång till EU:s inre marknad, men få kontrollera integrationen mer själva, till att klippa alla handels- och samarbetsband som är sydda i EU-sömnar har nämnts. Och det har även spekulerats i att uttåget inte kommer att bli av alls. De andra EU-länderna har krävt svar. Inte blev röran mindre av att Storbritanniens EU-ambassadör Ivan Rogers nyligen sade upp sig. I stället kommer Tim Barrow att få spela en viktig roll i utträdesförhandlingarna.

"Tydligare riktlinjer väntas"

Storbritanniens nya premiärminister Theresa May har dock satt ned foten. Hon har uttalat sig och sagt att britterna minsann kommer att lämna EU helt – i enlighet med majoriteten av befolkningens önskan. Tydligare riktlinjer väntas lämnas inom kort. Medieuppgifterna om vad som egentligen ska göras går dock i sär.

Vad kan då en hård brexit innebära för Sverige?

Att skeendet i Storbritannien har en stor korrelation med ekonomi- och börsutvecklingen runt om i vårt avlånga land fick vi se prov på redan i somras. Stockholmsbörsen sjönk som en sten på första handelsdagen efter brexitbeskedet och föll omkring 8 procent. Inte minst bankaktier och bolag med stor exponering mot Storbritannien fick känna på chocken och rasade, men kom snabbt tillbaka beroende på att det tidigt stod klart att det inte var så illa ställt som väntat.

"Data var positiv"

Olika former av brittisk makrodata var positiv den närmaste tiden, och ECB meddelade att de skulle fortsätta att föra en penningpolitik fylld av stimulans. Börsen är upp runt 20 procent sedan bottennoteringen i samband med att nyheten blev offentlig. Men oron över vad som komma skall på de brittiska öarna har fortsatt att sätta sina spår. Det svagare pundet, den brittiska valutan har handlats på 31-årslägsta omkring 1,20 i kurs mot dollarn, har också ställt till det. Pundet är även svagt i kurs mot kronan. Kursen GBP/SEK står just nu i cirka 11,50.

– Det går inte riktigt att veta vilken påverkan brexit kommer att få. Utträdet ligger en bit framåt i tiden, men någonting kommer ju helt klart att ske, sade en vd på ett svenskt börsbolag, med en mindre men ändå betydande verksamhet i Storbritannien, när han pratade med Aktiespararen nyligen.

Britterna utgör 17 procent av EU:s BNP och innehar unionens näst största ekonomi. Ivan Rogers ska ha meddelat att det kan ta uppemot tio år att förhandla fram nya avtal med EU-länderna alldeles innan han lämnade sin post. En sådan lång tid utan ett fullt fungerande handelssamarbete med Storbritannien vore allt annat än bra sett ur svensk synpunkt. Att det skulle dröja så länge innan handeln fungerade igen är svårt att tänka sig, men för Sverige är det A och O att sätta nya avtal med Storbritannien så fort som möjligt.

"Kan påverka 70 000 jobb"

Britterna var Sveriges fjärde största handelspartner 2015. Exporten uppgick till omkring 85 miljarder kronor. Stockholmsregionen och västra Götaland är de delar av Sverige som är mest beroende av en god handel med Storbritannien. Men på olika ställen runt om i Sverige finns det även andra som har viktiga affärsband knutna till Storbritannien. 13 procent av de utländska direktinvesteringarna i Sverige uppges komma från britterna. Uppemot 70 000 jobb kan komma att påverkas, enligt en rapport från Kommerskollegium, då så många har sina arbeten knutna till exporten i Storbritannien.  I Storbritannien finns det över 1 000 svenska företag. Omkring 100 000 personer är anställda.

Handelsbanken är ett börsbolag med stor exponering mot Storbritannien. Över 150 kontor återfinns och bildar bolagets näst största sektion efter den svenska. Den brittiska marknaden stod för omkring 12 procent av Skanskas intäkter 2015. Läkemedels- och hälsovårdsbolag, där AstraZeneca som har sitt huvudkontor i London är rejält beroende av att affärerna går bra i Storbritannien, kan drabbas hårt. Fler bolag, inom alla olika sektorer, går att rada upp. Storbritannien betyder mycket för Sverige. Det ska finnas runt 100 000 svenskar som bor i Storbritannien. Antingen jobbar de eller studerar, och EU-uttåget väntas göra deras vardag svårare. Den fria rörligheten lär försvinna.

Det är omöjligt att säga exakt hur en brexit kommer att påverka Europa när den väl blir av. Att lämna EU kommer att ta minst två år från dess att ”artikel 50” har triggats. Theresa May väntas påbörja den processen om ett par månader. En tydlig trend går att se på de brittiska börserna. FTSE100, motsvarigheten till OMXS30, gick som tåget under hösten och slog nytt ”all time high-rekord”. Brittiska bolag med fokus på export, vilka det finns gott om på FTSE100, har gynnats av den svaga inhemska valutan och sänkt basränta medan de som är beroende av att saker fungerar i hemlandet lidit av ovissheten och en minskad efterfrågan. När pundet stärks lär det jämna ut sig en aning.

"Fler solstrålar syns"

Inköpschefsindex i Storbritannien, som mäter konjunkturläget, steg med nästan tre procentenheter till 56,1 i december och avslutade året på topp. Flera andra mätningar, som till exempel PMI för tillverkningssektorn, har visat fina tendenser under hösten. Regnet har avtagit en aning och fler solstrålar har synts på en tidigare gråmulen brittisk himmel. Frågan är om sinnesstämningen kommer att sprida sig till övriga delar av Europa och världen?

2017 blir ett spännande år. På alla sätt och vis. Donald Trump ska inta presidentpositionen i Vita Huset. Val stundar i bland annat Tyskland och Frankrike. Säkerhetsläget är betydligt mer spänt och viss. Det som sker i Storbritannien kommer oavsett att betyda mycket för vardagen i Sverige. I allra högsta grad.

David Flatbacke-Karlsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.