Du är här

2017-06-08

Valets möjliga börspåverkan

wysiwyg_image

Ett spännande nyval står för dörren.
Så kan utgången av eventet i Storbritannien sätta sina spår på börsen och pundet.

På torsdagkvällen är det dags. Nyvalet i Storbritannien ska avgöras. Premiärminister Theresa Mays konservativa parti Tories är tippat att besegra oppositionspartiet Labour, anfört av Jeremy Corbyn, men det tidigare stora övertaget har minskat markant. I alla fall enligt opinionsundersökningar som har gjorts på de brittiska öarna.

Hur kan slutresultatet i valet påverka de finansiella marknaderna, då? Dagens Industri har pratat med experter på Storbritannien som inte tror på något nytt börskaos, likt det som utbröt efter brexitomröstningen, oavsett vem som vinner valet.

Pundet sjönk som en sten i kurs mot dollarn efter beskedet om det brittiska folkets önskade utträde ur EU i somras. Valutan har fortsatt att vara svag ställd mot både dollarn och euron och har handlats till nästan rekordlåga nivåer.

– Marknaden utgår från att Theresa May vinner. Förlorar hon försvagas pundet ganska ordentligt, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth till tidningen.

LÄS ÄVEN: Supertorsdagen kan tillfälligt skaka om marknaden

Han kan ge börsen styrka

En skrällseger för Jeremy Corbyn skulle kunna ge Londonbörsen, som slagit nya rekord på löpande band sedan återkomsten efter brexitchocken, skön luft under vingarna. Corbyns linje med högre skatter men expansiv politik kan gillas av investerarna sett ur ett kortare perspektiv, enligt Annika Winsth.

– Det är lite som med Trump. På kort sikt kan Corbyn driva upp Londonbörsen något. Allt fler förstår sedan att politiken inte går ihop. Då är det negativt på längre sikt. Men det blir ganska små rörelser på börsen. Stockholmsbörsen tror jag reagerar väldigt lite.

SEB:s seniorstrateg Richard Falkenhäll tror dock inte att en vinst för Labour skulle få börsen att stiga. I stället kan reaktionen bli ytterst tveksam samtidigt som pundet kan falla med 5 procent.

– Jag tror det skulle ge en negativ effekt på både den brittiska börsen och för pundet. Anledningen är en oro för hans tonvikt på skattehöjningar, säger han till Dagens Industri.

MISSA INTE: Ekonomens sparråd inför valet: ”Var noga med risk”

Olika förväntningar gällande brexit

En valutgång som innebär att varken Tories eller Labour får egen majoritet vore varken bra för börsen eller valutan. Problem är högst troliga för jättarna när det handlar om att bilda koalitioner med de mindre partierna i parlamentet.

Inga större förändringar på börsen är att vänta vid händelse av en stabil seger för Theresa May.

– Det kan bli en liten lättnadens suck när ytterligare en osäkerhet kan plockas bort. Men inga stora rörelser, säger Annika Winsth.

En klar vinst för den nuvarande premiärministern kan, enligt storbankens represenatanter, få helt skilda följder när det handlar om brexitutvecklingen.

– Om Theresa May går stärkt ur valet kan både hon och EU tona ned språkbruket i brexitsamtalen. Hon blir en tryggare och tydligare förhandlingspart, säger Annika Winsth.

– Om Theresa May i valet stärker sin ställning jämfört med i dag. Då ger britterna henne mandat att gå extremt hårt fram i brexitförhandlingarna. Då ökar risken för en sämre EU-relation efter brexit. Det bör vara negativt för pundet på lite längre sikt, säger Richard Falkenhäll.

Ledningen tycks öka

Brittiska marknadsundersökningsföretaget Ipsos Mori levererade en sista opinionsundersökning runt lunchtid på torsdagen.

Mätningens utfall blev som så att Tories fick 44 procent av rösterna mot 36 procent för Labour, skriver Nyhetsbyrån Direkt som hänvisar till uppgifter från Reuters.

FAKTA

Nyvalet i Storbritannien

På midsommarmorgonen, fredagen den 23 juni, i Sverige meddelade Storbritannien att folkomröstningen om fortsatt EU-medlemskap slutat med att fler röstat för ett utträde ur den europeiska unionen än för att stanna inom densamma. Efter många månaders tröga förhandlingar lyckades Storbritannien slutligen trigga ”artikel 50”, som ett land måste aktivera för att kunna lämna EU, i slutet av mars.

Ett par veckor senare gick premiärminister Theresa May ut och berättade att ett nyval skulle bli av i Storbritannien. Hon ville stärka både sin egen och unionens (där även Skottland, Wales och Nordirland ingår) position inför de stundande brexitförhandlingarna. Men hon ville även undvika en krock med det tilltänkta parlamentsvalet 2020 – som skulle kunna störa EU-samtalen. Ett land, eller en union som Storbritannien är, har två år på sig att lämna EU efter att ha valt att trigga ”artikel 50” om ingen annan överenskommelse görs med EU-länderna.

Vallokalerna i Storbritannien är öppna på torsdagkvällen, den 8 juni, och strax efter midnatt börjar resultaten att ramla in från de olika städerna. Tidigt på fredagmorgonen, den 9 juni, offentliggörs ett slutresultat. Konkreta brexitförhandlingar med EU är sedan planerade att börja den 19 juni.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.