Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-02

VALMET/NELES: FÖRESLÅR FUSION, NELES VÄRDERING 14:22 EUR (NY)

(Tillägg: på flera ställen i texten)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De finländska verkstadsbolagen Valmet och Neles avser att genomföra en fusion. I förslaget kommer aktieägarna i Neles erbjudas 0,3277 nya Valmet-aktier för varje innehavd aktie i Neles.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Neles kan, enligt pressmeddelandet från Valmet, genomföra en extra utdelning på upp till 2:00 euro per aktie antingen som utdelning eller avkastning på eget kapital eller en kombination av det ovan nämnda innan ikraftträdandedagen.

Fusionsvederlaget, med ovan nämnda extra utdelning, innebär ett värde per Neles-aktie på 14:22 euro mätt mot Valmets slutkurs på 37:29 euro per aktie den 1 juli 2021, vilket motsvarar en premie på 16,4 procent jämfört med Neles stängning på torsdagen.

Svenska Alfa Laval som äger cirka 8,5 procent av Neles har en aktiepost, som om affären accepteras, skulle innebära en ägarandel om 2,3 procent i det nya bolaget. Aktieposten värderas enligt budet till 181 miljoner euro.

Även den svenska förvaltade aktivistfonden Cevian innehar ett ägande i Cevian uppgående till 10,9 procent, vilket skulle, om affären accepteras, uppgå till en ägarandel om 2,9 procent i det nya bolaget.

Bolaget kommer att ha en kombinerad nettoomsättning för 2020 på cirka 4,3 miljarder euro.

Vidare förväntas bolaget att ha tillväxtpotential i alla nuvarande verksamheter och i nya framväxande. Det kommer också att ha förbättrade tillväxtmöjligheter inom automatisering och flödeskontroll som betjänar en rad olika processindustrier med starkt hållbarhetsfokus, heter det.

Synergieffekterna av affären förväntas uppgå till cirka 25 miljoner euro, varav cirka 60 procent förväntas uppnås 2023 och cirka 90 procent till 2024. Totala engångskostnader för implementering relaterade till synergier förväntas uppgå till cirka 25 miljoner euro.

Erbjudandet har med förbehåll för vissa villkor accepterats till 15,4 procent av Neles aktieägare och 16,9 procent av Valmets aktieägare.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.