Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-22

VALUTA: DIGITAL CENTRALBANKSVALUTA HJÄLPSAMT VID KRIS - ANALYS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Coronapandemins ekonomiska effekter har lett till nedgångar som aldrig noterats förr och ser ut att bli långvariga. Regeringar och centralbanker runt om i världen kämpar nu med att dämpa nedgångarna med massiva stöd i form av likviditet och stimulansåtgärder. Ett hjälpsamt instrument vid kristider skulle kunna vara en digital centralbanksvaluta.

Det skriver Biagio Bossone och Harish Natarajan i en analys för VoxEU.

Att genomföra samtliga åtgärder för att dämpa den ekonomiska nedgången är komplicerat och tidskrävande. I en rad olika länder har det framgått att små och medelstora företag har varit mycket drabbade samt i skymundan vilket har lett till negativa makroekonomiska effekter.

Författarna menar att regeringar nu måste finna tillvägagångssätt att distribuera stöd till individer och företag mer effektivt och på ett mindre tidskrävande sätt. De pekar på en digital centralbanksvaluta som ett alternativ.

Genom att använda en digital centralbanksvaluta kan regeringar skicka direkta betalningar mycket snabbare än i nuläget och att man då även skulle kunna tillämpa geografiska och temporära riktade stöd. Vilket skulle vara ett mycket hjälpsamt instrument under kristider, skriver de.

De tror att pandemin kommer att påskynda utvecklandet av en sådan valuta och ger exemplet av den "digitala dollarn" som ett tecken på detta.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.