Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-20

VALUTA: FLERA INDIKATIONER PÅ FORTSATT DOLLARSVAGHET - STRATEG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det finns flera tecken på att dollarn nådde upp till sitt tak i samband med den värsta oron kring corona på finansmarknaderna. Därefter har den amerikanska valutan redan börjat försvagas och kan ha inlett en längre period med nedgång.

Det skriver Ken Orchard, strateg och förvaltare på T. Rowe Price, i en analys.

"Coronaviruskrisen kan utgöra dollarns topp i sin uppåttrend. Redan före pandemin fanns det indikationer på att dollarn kunde ha nått slutet på uppgångsperioden", skriver han med påpekande att T. Rowe Price ansåg att dollarn var 8 procent övervärderad vid utgången av 2019.

Statusen som säker hamn fick dollarn att fortsätta upp under mars men efter nedgången därefter finns det "nyckelfaktorer som indikerar att dollarn kan möta en utdragen period av depreciering" framöver.

"Det finns anledning att tro att nuvarande nedsvalning för dollarn kan vara starten på en ny nedåtcykel", skriver Ken Orchard som konstaterar att dollarförstärkningen inför corona gick hand i hand med börser kring toppnivåer. Detta på samma sätt som dollarn var stark kring millennieskiftet för IT-kraschen och Feds efterföljande räntesänkningar.

Fed höjde räntan flera gånger under 2017 och 2018 men nu finns inte längre någon ränteskillnad efter räntejusteringarna under 2019 samt sedan coronavirusutbrottet som fått den amerikanska centralbanken att dra ned räntan mot noll.

"Ur ett valutaperspektiv gör den försvunna ränteskillnaden dollarn mycket mindre attraktiv att hålla för en investerare då 'carryn' är mycket mindre", skriver han.

Efter coronakrisen kan vi också röra oss in i en miljö med relativt sett ur globalt perspektiv en mindre stark amerikansk ekonomisk utveckling och därmed inte heller ett mer hökaktigt Fed jämfört med andra centralbanker. Utsikterna för världsmarknaden kan samtidigt komma att ljusna, vilket är något som också kan indikera en svagare dollar, enligt strategen.

Han noterar även att det politiska landskapet förändrats och att dollarns status på marginalen försvagats inom centralbanksvärlden. Vid slutet av 2019 utgjorde dollarn fortsatt 57 procent av världens centralbanksreserver men dollarnivårena föll sett i procentandelar.

"Valutor som euro, yuan, pund och yen vann samtliga andelar under samma period", skriver Ken Orchard.

Han noterar att exempelvis den ryska centralbanken aktivt försökt att minska sina dollartransaktioner. Strategen påminner även om att Kina under fjolåret minskade andelen dollar i sin valutakorg.

De swaplinor som Fed tecknade med en rad centralbanker världen över i mars gav ett ökat dollarutbud som i sin tur inledde nedtrycket för dollarn, framhålls även.

I det fall coronavirusoron biter sig fast kan dock dollarn få nytt stöd under hösten, hjälpt av statusen som säker hamn, tror T. Rowe Price analytiker. Potentiellt sett svag USA-statistik med medföljande lätt politik från Fed kan då motverkas av efterfrågan på dollartillgångar med låg risk.

"Men då vi närmar oss tio år av dollarförstärkning och då global tillväxt ser ut att komma tillbaka efter coronakrisen bör investerare fundera på diversifiering från dollartillgångar", anser Ken Orchard.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.