Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-12-01

Vändningen: Fondsparare favoriserar börsen igen

wysiwyg_image

Enligt Nicklas Andersson, sparekonom hos Avanza, tror fondspararna på en vändning och väljer nu att sälja sina räntefonder till en fördel för globalfonder. Dessa lockar var tredje köpkrona i november månad.   
 
”Globalfonder har favoriserats senaste halvåret och dollarförstärkningen har hållit dem nästintill flytande genom årets turbulens. Under oktober, i samband med årets tredje årslägsta, drog spararna ned på risken och globalfonder åkte in i frysboxen till förmån för räntefonder som därefter gynnades av sjunkande långräntor. Nu roterar man tillbaka in i globalfonder som inte hängt med Stockholmsbörsen, samtidigt som dollarn är svagare och därmed på marginalen ger mindre valutamotvind”, säger sparekonomen.
 
Att globalfonder nu gör comeback menar Nicklas Andersson är ett tydligt tecken på att spararnas vilja till risk har ökat den senaste månaden.  
 
“Fondspararna roterar tillbaka till aktieexponering och ett ytterligare tecken på detta är det faktum att Sverigefonder åter finns på köplistan för första gången sedan juli. Börsnedgången har till stor del varit räntedriven, men om man tror att den är närmare slutet än början så talar det för aktier”, fortsätter han. 

Statistik från 1 056 100 Avanzakunder visar att sparare hos banken i november gör 69 200 fondaffärer per dag. Det är en minskning med 36% jämfört med samma månad förra året.

Mest köptaMest sålda
GlobalfonderObligationsfonder (USD)
SverigefonderAfrika & Mellanösternfonder
BlandfonderRåvarufonder
EuropafonderAsienfonder
NordamerikafonderBrasilienfonder
Författare Jessika Bouveng