Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-20

"Var är kvinnorna?"- Vd ställdes till svars på Spiltans årsstämma

wysiwyg_image

På bilden: Till vänster Advokat Sandra Broneus, fd jurist på Aktiespararna, och stämmans ordförande och till höger vd Per-Håkan Börjesson

Inför ett nästan fullsatt Cirkus på Djurgården i Stockholm höll vd Per-Håkan Börjesson en betraktelse om hur man lyckas med sina aktieaffärer. Han berättade att kvinnor tjänar mycket mer på aktier än män eftersom kvinnorna är mer långsiktiga och inte gör så många korta affärer. En dam i publiken reste sig då och frågade varför samtliga fyra Investment Managers på Spiltan är män. P-H svarade att det var av tradition, men att man har kvinnor på andra poster på kontoret.

Detta utspelade sig på lördagen vid Spiltas årsstämma som alltid är en trevlig tillställning. Från att tidigare ha varit ett synnerligen studentikost arrangemang är det numera mer av en familjefest där familjen blir större och större för varje år i takt med kursutvecklingen. Advokat Sandra Broneus, som tidigare var jurist hos Aktiespararna, håller sedan tre år tillbaka skickligt och bestämt i ordförandeklubban på stämmorna och leder oss elegant genom dagordningen. När hon spänner ögonen i oss röstar vi samfällt ja till förslagen.

 

Läge, läge, läge

Förutom presentationer av Spiltans intressebolag var det utfrågningar av ledningspersoner från bolag i sfären. Per-Olof Persson från fastighetsbolaget P&E Persson, som Spiltan nyligen investerat i, kommenterade anledningen till att köpa fastigheter med att han aldrig mött en långsiktig fastighetsägare som varit fattig. Dessutom sa han "Industri är en framgångsfaktor" och fortfarande gäller att det är läge, läge, läge när han talade om var störst potential finns.

 

Vd P-H Börjesson  fick också frågor om;

använder Spiltan sig av etiska principer vid investeringar eller kan man tänka sig att köpa in sig i bolag som tillverkar krigsmateriel eller utvinner olja? - Vi vill inte göra något som vi kanske måste skämmas för i framtiden så vi håller oss undan från vapenfabriker, oljeprospektering är alltför riskabelt och Warren Buffet säger att gruvägare är lögnare som står framför ett hål i marken.

substansrabatten? - Vi hoppas att ett bättre handelssystem, när Pepins blir MTF i höst och det blir möjligt att ha Spiltans aktier i ISK, ska leda till ökat intresse för aktien och att substansrabatten sänks.

återköp av aktier? - Nej, det är inte aktuellt eftersom det inte är tillåtet i onoterade bolag. Istället kanske vi återigen gör ett inlösenförfarande, men det är både krångligt och dyrt.

 

Två incitamentsprogram godkändes, ett till Spiltans och ett till Spiltan Fonders personal. Båda saknade tak vilket påpekades av Aktiespararnas ombud.

 

Dags för stämma i Solna?

Till sist beslöt stämman att ändra bolagsordningen så att stämmor kan hållas i Solna eftersom Spiltans stämmor nu har så många deltagare att det är svårt att finna lämpliga lokaler, men Aula Medica i Solna rymmer 800 personer. Det är ett långt steg från ordförande Sollos trädgård på Lidingö där vi höll till under många år, men så har också bolaget vuxit med en utveckling liknande en hockeyklubba.

Mycket nöjda aktieägare ser fram mot utdelningen på 100:-/aktie, troligen den högsta bland publika bolag, men å andra sidan kostar en aktie 11.000:- så direktavkastningen är under en procent.

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.