Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-31

Varningen efter succésommaren: ”Finns många risker”

wysiwyg_image

Trots att de kinesiska aktiemarknaderna har gått som tåget finns det skäl för sparare att iaktta försiktighet.
– Uppsidan är begränsad, säger en expert.

Aktier har varit ett tillgångsslag på kraftig frammarsch i Kina i sommar.

Det finns dock, de stora uppgångarna till trots, goda skäl att vara aktsam som investerare.

Det menar flera experter – som höjer varningens finger.

LÄS MER: Här är nya aktietips från Affärsvärlden

”Kommer inte att hjälpa i längden”

Aktier har varit stekheta i Kina på sistone. Shanghai Composite Index, även känt som ”SSE” och som innehåller alla aktier av både A- och B-slag som handlas på Shanghaibörsen, har stigit med 3 procent i augusti. Den årliga uppgången noteras till 8 procent. Den kinesiska valutan, yuanen, har även stigit med 2 procent i värde ställd mot amerikanska nyckelvalutan dollarn i augusti, skriver CNBC.

Den starka utvecklingen grundar sig i att tillväxten har varit bättre än förväntad i Kina. Något som beror på Beijings agerande för att förhindra svängningar på marknaden inför den årliga partikongressen i höst. Men flera experter höjer ett varningens finger för den fortsatta framfarten i Kina.

MISSA INTE: Uppgifter: Astra Zeneca ska ha lagt japanskt bud

– Att staten köper kan stötta upp aktier på kortare sikt, men på längre sikt kommer regeringens inblandning inte att hjälpa marknaden, säger Chang Liu, som arbetar som ”Kinaekonom” på Capital Economics, till CNBC, och fortsätter:

– Eftersom att värderingarna inte längre är billiga tror vi att uppsidan för A-aktier är begränsade.

Oroas av politiska förändringar

SE ÄVEN: Sänker USA-aktier – höjer europeiska

Kinabörserna har även gynnats av prestationerna från de fyra statliga ägda bankerna. Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, China Construction Bank och Agricultural Bank of China har alla levererat fina färska siffror i augusti.

Den kinesiska regeringen har agerat på olika sätt för att minska riskerna i det inhemska finansiella systemet. Men experter och analytiker oroar sig över vad politiska förändringar i samband med Kinas 19:e partikongress i höst kommer att innebära för marknaderna.

– Den sjunkande kredittillväxten kan mycket väl innebära att vi kommer att se en ekonomisk inbromsning redan nästa år, säger Matthew Phan, bankanalytiker på CreditSights som menar att hela finansiella sektorn kan komma att ta stryk, till CNBC.

MER LÄSNING: Bolagen som kan stiga 1 000 procent

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.